Pobiegli w wyjątkowym maratonie. Kenijczycy najlepsi

XXIII Energa Maraton Solidarności potwierdził dominację Kenijczyków w biegach długodystansowych. Biegiem maratońskim chciało uczcić powstanie NSZZ „Solidarność” 1002 zawodników, Tylu zgłosiło się do udziału. To rekord imprezy. Ostatecznie wystartowało 763 biegaczy, a maraton ukończyło 738.

Zdjęcia: Paweł Glanert

Maraton zaczął się o godz. 9 startem honorowym sprzed pomnika Ofiar Grudnia 70’  w Gdyni. Na mecie na Długim Targu, czyli w najpiękniejszej scenerii finiszu biegu, najszybciej zameldował się Kenijczyk Benard Kipkorir Talam. 30-latek wygrał bieg czasem 2 godziny 27 min. 54 sek. Za nim uplasował się jego rodak Karim Kwemoi z czasem 2 godz. 28 min. i 4 sek. Pierwszym z Polaków był Kamil Kunert, który przybiegł jako trzeci (czas 2 godz. 37 min. 32 sek.). Piąta w klasyfikacji generalnej była najlepsza z kobiet Arleta Meloch (czas 2 godz. 49 min. 15 sek.).

Maraton Solidarności odbywa się zawsze w sierpniu – miesiącu narodzin największego ruchu społecznego w historii Polski, czyli NSZZ „Solidarność”.    Wśród zawodników byli też członkowie naszego związku. Jako 7 na mecie zameldował się Grzegorz Jezierski z NSZZ Solidarność Wielkopolska (czas 2:54:55), a zawodnik z naszego Regionu Andrzej Cechmann przybiegł jako 12 z czasem 2:58:45. W klasyfikacji generalnej bardzo dobre 25 miejsce zajęła Monika Brzozowska z NSZZ Solidarność Wielkopolska (3:05:39).

Wszystkim maratończykom gratulujemy!

ASG