PO zapowiada, że wyrzuci do kosza projekt ustawy o nowych kompetencjach inspektorów PIP

Inspektorzy PIP mieliby możliwość w trybie nakazu administracyjnego zmienić umowę śmieciową na umowę o pracę, jeśli praca danej osoby spełniałaby wymagane kryteria – tak rozwiązanie postulował w projekcie ustawy poseł PiS Janusz Śniadek. Ale PO zapowiada, że projekt zostanie wyrzucony do kosza.

- Zapowiedź PO wskazuje na ogromną hipokryzję rządu – ocenia Janusz Śniadek, poseł PiS. – Podczas ostatniej konwencji Platformy premier Donald Tusk zapowiadał, że będzie walczył z umowami śmieciowymi. W tym samym czasie dowiedzieliśmy się jednak, że PO odrzuci projekt PiS, choć ustawa tak naprawdę nie zmienia obowiązującego prawa, a jedynie pozwala inspektorom PIP nakazać pracodawcom jego respektowanie.

Dzisiaj to pracownik musi w sądzie udowodnić stosunek pracy i domagać się w ten sposób od pracodawcy jego ustalenia. Projekt, którego inicjatorem jest Janusz Śniadek, dawał kompetencje inspektorom PIP, którzy mogliby nakazywać pracodawcy podpisanie z pracownikiem umowy o pracę.

Projekt zakłada także, że pracodawca musiałby podpisać z pracownikiem umowę o pracę, zanim ten by ją podjął. 8 stycznia  odbędzie się wspólne posiedzenie komisji ds. kontroli państwowej oraz komisji polityki społecznej i rodziny. Wtedy miało zostać rozpatrzone sprawozdanie podkomisji nadzwyczajnej o poselskim projekcie ustawy o zmianie ustawy o Państwowej Inspekcji Pracy. Ale już teraz wiadomo, że wpłynął do komisji formalny wniosek PO o całkowite odrzucenie projektu ustawy.

- Liczą się działania, a nie słowa – mówi Śniadek o deklaracjach premiera Tuska. – Projekt przeleżał w zamrażarce 1,5 roku. Niebawem zostanie przez PO wyrzucony do kosza.