Po spotkaniu Beaty Szydło z pielęgniarkami z „S” koniec okupacji Ministerstwa Zdrowia

Protestujące pielęgniarki z NSZZ „S” spotkały się w Centrum Dialogu Społecznego z premier Beatą Szydło, która przybyła na rozmowy wczoraj wieczorem po posiedzeniu rządu.  Protestujące opuściły Ministerstwo Zdrowia, kończąc okupację ministerialnych pomieszczeń.

Premier Szydło zaprosiła wczoraj po godz. 15 przedstawicielki „Solidarności” do Centrum Dialogu Społecznego.
- Idziemy na te rozmowy z nadzieją, że to będzie początek dobrej zmiany w służbie zdrowia – powiedziała przed rozmowami Maria Ochman, przewodnicząca Krajowego Sekretariatu Ochrony Zdrowia NSZZ „S”.
Spotkanie miało na celu rozładowania napięcia i być wstępem do przemyślanych i kompleksowych zmian, które przywrócą zaufanie pacjentów do służby zdrowia.

Maria Ochman przy okazji powiedziała, że minister zdrowia Konstanty Radziwiłł stracił ich zaufanie, dlatego zwróciły się do premier Szydło, która jest dla nich „osobą godną zaufania”.

- To było dobre i rzeczowe spotkanie. Ustaliliśmy harmonogram spotkań, czekamy na opinię „Solidarności” w sprawie tych projektów i sformułowanie na piśmie oczekiwań – powiedziała premier Beata Szydło po dwugodzinnym spotkaniu z pielęgniarkami i dodała, że podczas rozmów ustalony został „tryb dalszego dialogu”.

Szydło zobowiązałam ministra zdrowia do „konkretnych działań w konkretnym czasie”.

- Minister bardzo wnikliwie odnotował postulaty. Po latach zaniedbań, ponieważ ostatnie osiem lat były zmarnowane, system musi być naprawiony, a to trudne wyzwanie - tłumaczyła premier.

- Najważniejsze jest to, aby był prowadzony dialog – powiedziała premier Szydło po spotkaniu z członkiniami naszego związku.

Przypomnijmy, że związkowcy z Krajowego Sekretariatu Ochrony Zdrowia NSZZ „Solidarność” okupowali budynek Ministerstwa Zdrowia po posiedzeniu Zespołu Trójstronnego ds. Ochrony Zdrowia, a po fiasku negocjacji zapowiedzieli, że nie opuszczą gmachu resortu, jeżeli nie dojdzie do spotkania z premier Beatą Szydło.

Domagamy się realizacji postulatów strajkujących dotyczących: podwyżki wynagrodzeń dla wszystkich grup zawodowych zatrudnionych w placówkach ochrony zdrowia, przyspieszenia prac nad Ustawą o minimalnym wynagrodzeniu w Ochronie Zdrowia, przygotowania i uchwalenia ustawy o sieci szpitali, zwiększenia finansowania Państwowego Ratownictwa Medycznego, utrzymania dotychczasowych zadań Państwowej Inspekcji Sanitarnej, które nie spotkały się jak dotąd z konkretną reakcją zarządzających.

ASG