Po skardze „S” wojewoda odwołał Wojewódzkiego Inspektora Sanitarnego

– To dobra decyzja. Mamy nadzieję, że współpraca z nowym dyrektorem Wojewódzkiej Stacji Sanitarno Epidemiologicznej w Gdańsku będzie się lepiej układać niż z dotychczasowym. Tym bardziej że wojewoda poinformował, że zobowiąże nowego dyrektora do współpracy ze związkami zawodowymi – mówi Piotr Madej, przewodniczący KM NSZZ „S” przy WSSE w Gdańsku.

Decyzja o zwolnieniu dyrektora Dariusza Cichego została przedstawiona podczas dzisiejszej rozmowy (3 lipca) wojewody pomorskiego z przewodniczącym „Solidarności” wojewódzkiego „Sanepidu”.

– Składaliśmy skargę na działania byłego dyrektora WSSE do Głównego Inspektora Sanitarnego i ten złożył ją u wojewody – informuje Piotr Madej.

Związkowcy wskazywali na niepokojące plany byłego dyrektora wojewódzkiego „Sanepidu” zmierzające do likwidacji laboratoriów. To ich zdaniem zagroziłoby bezpieczeństwu zdrowotnemu ludzi.

Protestowali również przeciwko nieakceptowanej przez „Solidarność” polityce zwalniania pracowników.

– Zwolniono z pracy wieloletnich pracowników, którzy mieli ogromne doświadczenie. Tworzono na potrzeby decyzji o typowaniu pracowników do zwolnienia dziwne kryteria, nieoddające ich faktycznej przydatności zawodowej – tłumaczy Piotr Madej.

Na miejsce zwalnianych pracowników zatrudniano nowych, ale z wyższym wynagrodzeniem. Na dodatek nowo zatrudniane osoby pochodziły z zewnątrz. Pracownicy WSSE wskazywali, że w sytuacji, kiedy firma szuka oszczędności i chce zwalniać pracowników na wolne etaty powinno się wybierać osoby z załogi. Tym bardziej, że wielu pracowników posiada i wieloletnie doświadczenie, i stosowne wykształcenie.

– Dotychczasowy dyrektor nie chciał współpracować ze związkami zawodowymi. W ciągu trzech lat spotkaliśmy się zaledwie trzy razy. Cieszę się więc, że nowego Inspektorowi Wojewódzkiemu będzie rekomendowana przez wojewodę współpraca z nami – mówi Piotr Madej.