PO-PIS prawie remis, ale PO traci mandaty. Frekwencja mizerna

Przy niskiej frekwencji wyborczej, według wstępnych danych wynoszącej 23,27 procent, Polacy wybrali swoich przedstawicieli w Parlamencie Europejskim. PO powyborcze sondaże dają 32,8 proc. głosów. I to mimo fatalnycb rządów, bezrobocia, stagnacji itd. PiS – ma 31,8 proc. Według ostatnich danych PKW z 91 proc. komisji obwodowych wybory wygrywa na razie PiS 32,35 proc. PO ma 31,29 proc. Trzecie miejsce przypada SLD-UP 9,55 proc., a PSL – 7,21 proc. Nowa Prawica Janusza Korwin-Mikkego ma poparcie 7,06 proc. Wynik PiS jest najlepszy od 2007 r. Mamy zatem remis. Szacunkowo PO i PiS zdobyły po 19 mandatów. Jednak warto porównać wyniki tych wyborów z wyborami 2009 r. Okaże się, że PO straciła 6 mandatów (25-19), a PiS zyskał cztery miejsca (15-19) w porównaniu z poprzednią kadencją. Ostateczne wyniki poznamy jeszcze dzisiaj.

SLD z 9.6 proc. ma 5 mandatów, utrwalając trzecie miejsce na scenie, ale o dwa mniej niż w 2009 r. Nowa Prawica Janusza Korwina-Mikke zaistniała na scenie politycznej zdobywając 7,2-proc. poparcie co daje tej partii 4 mandaty. Ludowcy z PSL będą mieli 4 mandaty. Zyskali 7 proc. głosów.

Twój Ruch (3,7 proc.), Solidarna Polska (3,1 proc.) uzyskujące po niespełna 350 tys. głosów, Ruch Narodowy (1,5 proc.) oraz Polska Razem (2,8 proc.) nie przekroczyły progu wyborczego. Ani Jacek Kurski, ani Jan Vincent-Rostowski, ani Henryka Krzywonos i Kazimiera Szczuka w Europarlamencie nie zasiądą. Najpewniej z Pomorza europosłami będą Anna Fotyga (PiS) i Janusz Lewandowski (PO). Ważą się losy mandatu Jarosława Wałęsy.

Od rana pomorskie Wicko (sytuowane w ogólnopolskich mediach a to w woj. zachodniopomorskim a to w „gdańskim”) stało się motywem wyborów. Tam bowiem pewien nieszczęśnik o świcie chciał „zagłosować” za żonę i syna. Był przy okazji członkiem obwodowej komisji wyborczej na trasie Lębork-Łeba.

ASG