PO o włos wyprzedziła PiS. Co czwarty Polak głosował

Przy niskiej frekwencji wyborczej, wynoszącej 23,83 procent, Polacy wybrali swoich przedstawicieli w Parlamencie Europejskim. PO i PiS zdobyły po 19 mandatów. Mamy zatem remis ze wskazaniem.  Wynik PiS jest najlepszy od 2007 r. Na PO zagłosowało o 24,3 tys. wyborców więcej niż na PiS PO uzyskała uznanie 32,13 proc. wyborców. Na listy PO oddano łącznie 2 271 215 głosów. I to mimo fatalnycb rządów, bezrobocia, zapaści demograficznej i stagnacji itd. Drugie miejsce zajęło PiS z 31,78 proc. PiS w eurowyborach poparło 2 246 870 wyborców. Warto porównać wyniki tych wyborów z wyborami 2009 r. Okaże się, że PO straciła 6 mandatów (z 25-19), a PiS zyskał cztery miejsca (z 15-19) w porównaniu z poprzednią kadencją.

Koalicja SLD -UP zdobyła 9,44 proc. proc. poparcie, co dało jej 5 mandatów, utrwalając trzecie miejsce na scenie, ale tracąc dwa mandaty mniej niż w 2009 r. Kongres Nowej Prawicy uzyskał 7,15 proc., a PSL – 6,8 proc. Te rezultaty dały obu tym ugrupowaniom po 4 mandaty w europarlamencie. Na koalicję SLD-UP oddano 667 319 głosów, Nowa Prawica Janusza Korwin-Mikkego otrzymała 505 586 głosów, a PSL – 480 846 głosów. Co ciekawe PKW potrzebowała 25 godzin, by podać oficjalne wyniki.

Jak głosowało Pomorze

W okręgu gdańskim na PO głosowało 47,69 proc. wyborców (o 11 proc. mniej niż w 2009 r.  Na PiS – 25,62 proc., SLD – 7,66 a KNP – 6,61 proc. Do niemal remisu doszło w powiecie kościerskim, w którym na PO zagłosowało 36,88 proc. wyborców, a na PiS – 36.01 proc.

Z Pomorza europosłami są Anna Fotyga (PiS) zdobywając 56 677 głosów, Janusz Lewandowski (PO) z rekordowym wynikiem 107 814 głosów i Jarosław Wałęsa (PO) z 55 898 głosów.

O ile Janusz Lewandowski utrzyma z nadania EPL miejsce komisarza do spraw finansów i budżetu wówczas jego mandat może przypaść Henryce Krzywonos (trzecia na liście PO z 21 911 głosami). Jarosław Sellin, „6” na liście PiS, choć nie wszedł do PE to uzyskał niezły wynik 23 387 głosów. To więcej niż „jedynka” SLD-UP Longin Pastusiak (23 187 głosów). Posłanka PiS Jolanta Szczypińska zyskała uznanie 16 031 wyborców.

Mizerny wynik odnotowała „jedynka” Twojego Ruchu Europa Plus była liderka związku pielęgniarek i położnych Dorota Gardias (5 155 głosów) i poseł partii Janusza Palikota Piotr Bauć (skromne 704 głosy).

Gdańskim akcentem wyborów jest mandat dla Michała Matusika, jedynki stołecznej listy Kongresu Nowej Prawicy. Startował w Warszawie, ale dorosłe życie związał z Pomorzem, z rafinerią. W PRL-u działał w podziemiu, m.in. w „Solidarności”, a na początku lat 90. wstąpił do Unii Polityki Realnej.

PiS:PO i inni

Z PiS eurodeputowani to: Ryszard Czarnecki, Andrzej Duda, Anna Fatyga, Beata Gosiewska, Marek Grabarczyk, Dawid Jackiewicz, Marek Jurek, Karol Karski, Zdzisław Krasnodębski, Zbigniew Kuźmiuk, Ryszard Legutko, Stanisław Ożóg, Bolesław Piecha Mirosław Piotrowski, Tomasz Poręba, Kazimierz Ujazdowski, Jadwiga Wiśniewska, Janusz Wojciechowski i Kosma Złotowski.

Z PO mandat zdobyli Michał Boni, Jerzy Buzek, Róża Gräfin von Thun und Hohenstein, Danuta Hübner, Danuta Jałowiecka, Agnieszka Kozłowska-Rajewicz, Barbara Kudrycka, Janusz Lewandowski, Elżbieta Łukacijewska, Jan Olbrycht, Julia Pitera, Dariusz Rosami, Jacek Saryusz-Wolski, Adam Szejnfeld, Jarosław Wałęsa, Bogdan Wenta, Bogdan Zdrojewski i Tadeusz Zwiefka.

Z listy SLD-UP w PE znajdą się: Janusz Zemke, Adam Gierek, Lidia Geringer de Oedenberg, Bogusław Liberadzki oraz Krystyna Łybacka.

Nowa Prawica Janusza Korwin-Mikkego to Robert Iwaszkiewicz, Janusz Korwin-Mikke Michał Matusik i Stanisław Żółtek.

Polskie Stronnictwo Ludowe: Andrzej Grzyb, Krzysztof Hetman, Jarosław Kalinowski i Czesław Siekierski.

W niebyt?

Pod progiem wyborczym znalazły się Solidarna Polska Zbigniewa Ziobro, która uzyskała poparcie 3,98 proc., koalicja Europa Plus- Twój Ruch z 3,58 proc. poparcia, Polska Razem Jarosława Gowina z 3,16 proc. poparcia), Ruch Narodowy z 1,40 proc. poparcia.

Do Brukseli nie pojadą Wojciech Olejniczak z SLD, Władysław Kosiniak-Kamysz z PSL.  Przegranym wyborów jest Jan Vincent vel Jacek Rostowski, kandydat PO startujący z w Bydgoszczy. Przepadł Michał Kamiński w Lublinie, który wędrował od ZChN przez PiS do PO.

W SLD słaby wynik zdobył Wojciech Olejniczak, Joanna Senyszyn i Weronika Marczuk, którzy nie będą reprezentowali w Brukseli partii Leszka Millera.

Jacek Kurski i Zbigniew Ziobro w wypadli z gry. Solidarna Polska nie zdobyła żadnego mandatu. Jacek Kurski w stolicy zdobył jedynie 9 104 głosy. Kurski w poniedziałek wieczorem nie wychodził ze studia TVN, zorganizował nawet „ustawkę” z kamerami stacji Waltera, które towarzyszyły mu w wieczór wyborczy w drodze do siedziby komitetu wyborczego SP. Lider SP Zbigniew Ziobro w Krakowie uzbierał aż 60,7 tys. głosów. Na Śląsku Tadeusz Cymański przepadł zyskując uznanie 9511 wyborców, czyli mniej niż bokser Tomasz Adamek (11 273 głosy).

Spektakularna jest porażka  Europy Plus – Twój Ruch. Ryszard Kalisz, ani Kazimierz Kutz, ani Kazimiera Szczuka w europarlamencie nie zasiądą. W obozie Palikota panują defetystyczne nastroje. Już przed wyborami Andrzej Celiński i Kazimierz Kutz przyznali, że nie mają szans by dostać się do europarlamentu, a partyjna kampania jest najgorszą w historii.

Nie ma więc ostatnio szczęścia w polityce Aleksander Kwaśniewski, były prezydent wspierający Europę Plus. Napytał biedy Twojemu Ruchowi Europie Plus, bo chciał służyć radą i dorobić do emerytury – na Ukrainie. Nawet sztukmistrz z Biłgoraja, który wynajął Aleksandra Kwaśniewskiego do firmowania politycznego projektu otrząsał się z towarzystwa byłego prezydenta od kiedy ten prezydent przyznał, że od stycznia, w czasie protestów na Majdanie, pracuje dla spółki należącej do ukraińskiego biznesmena Mykoły Złoczewskiego, byłego ministra z czasów prezydenta Wiktora Janukowycza, właściciela największej firmy gazowej w kraju, spółki Burisma Holdings Ltd, zarejestrowanej  w Limassol na Cyprze.

Także umieszczani na listach celebrytki i celeberyci nie dostali się do PE. Obsadzenie ich na czołowych miejscach okazało się błędem m.in. SLD i PO.

Szok Europy

W Europie szok wywołały wyniki „eurosceptyków”. Poważną siłą, nie wiadomo czy zdolną do współdziałania, są partie narodowe, określane też jako eurosceptycy.

We Francji wybory wygrał Front Narodowy 25,4 proc.  Francuski Front Narodowy i odniósł największe zwycięstwo w głosowaniu ogólnopaństwowym od swego powstania w 1972 roku Brytyjska Partia Niepodległości Zjednoczonego Królestwa (UKIP) – zdobyła z kolei aż 27,5 proc. w Wielkiej Brytanii.

W Austrii triumfuje narodowa Partia Ludowa (ÖVP): 27,3 proc. W Italii wygrała centrolewicowa Partia Demokratyczna (PD): 40.9 proc., a Ruch 5 Gwiazd zyskał 21.1 proc. głosząc hasła antykorupcyjne, eurosceptyczne, promując demokrację bezpośrednią.

Prawicowa i ksenofobiczna Duńska Partia Ludowa (DF) zwyciężyła w wyborach do europarlamentu w Danii, zdobywając 23,1 proc. głosów. W Grecji lewacka koalicja SYRIZA zyskała 26,6 proc., a nacjonalistyczny Złoty Świt – 9,4 proc. W Niemczech wygrała CDU/CSU. Alternatywa dla Niemiec, kontestująca UE, zyskała 7 procent. „Nie” dla euro i biurokracji powiedzieli Słowacy, U naszych południowych sąsiadów frekwencja wyniosła…13 procent.

Obawy wyborców w UE wywołują niekontrolowana imigracja, zbyt wielka kontrola Brukseli nad polityką fiskalną i społeczną, nierówności i wsparcie dla banków. Do głosu doszły więc ugrupowania antyestablishmentowe, jak w Polsce Nowa Prawica, bazująca na buncie młodych (28 proc. poparcie wśród wyborców do 25 roku życia), atakujące układy w swoistym „antylemingowym” proteście przeciwko poprawności politycznej.

Nowy Parlament

Ostatecznie w europarlamencie na prowadzeniu jest nadal Europejska Partia Ludowa (należą do niej PO i PSL) 28,2 proc. i 213 mandatów. Na drugim miejscu grupa socjaldemokratów Postępowy Sojusz Socjalistów i Demokratów – 24,9 proc. i 190 mandatów (z SLD). Z innych grup np. Liberałowie z Alliance of Liberals and Democrats for Europe Group (64 mandaty), Zieloni/Wolny Sojusz – 5,7 proc. głosów (52 mandaty), Europejscy Konserwatyści i Reformatorzy – EKR (ECRG) razem z PiS ma 6 proc. głosów i 46 miejsc, komunizująca Zjednoczona Lewica Europejska – Nordycka Zielona Lewica ma 42 mandaty, a Europa Wolności i Demokracji (EFD) z brytyjską UKIP to 38 mandatów. Europosłowie niezrzeszeni, wzmocnieni przez partie narodowe to około 41 mandatów. Dodatkowo do żadnej z grup nie należało 65 nowych europosłów, jak choćby NP Korwina-Mikke.

ASG