Platforma oburzonych

Jutro, tj. 16 marca o godz. 12 „Solidarność” organizuje w historycznej Sali BHP Stoczni Gdańsk spotkanie różnych środowisk, stowarzyszeń i inicjatyw obywatelskich, których – używając skrótu myślowego – aktywność została wyrzucona przez polityków „do kosza”. Tylko w ubiegłym roku obywatele pod różnymi inicjatywami (ustawy, referenda, itp.) zebrali ponad 4,5 mln podpisów, które albo zostały zignorowane, albo po pierwszym czytaniu trafiły do sejmowej zamrażarki.

Oprócz central związkowych swój udział w spotkaniu potwierdzili przedstawiciele różnych stowarzyszeń, organizacji i inicjatyw m.in. takich jak: Zmieleni.pl, Ratujmy maluchy, grupy sprzeciwiające się ACTA, stowarzyszeń samorządowych, obywatelskich, społecznych komitetów i fundacji. Razem co najmniej 350 osób. Nie przewiduje się udziału  żadnych polityków i partii politycznych.

– Na spotkaniu będziemy rozmawiać co zrobić, aby w wzajemnie sobie pomóc, jak zwiększyć skuteczność naszej społecznej aktywności i jak utrudnić politykom ich ignorowanie. Przyświeca nam idea, że jeśli nawet różnimy się w wielu sprawach, to w tych co nas łączą powinniśmy działać wspólnie. Dlatego zaproponujemy m.in. rozmowę o zmianie prawa o referendach i obywatelskich wnioskach ustawodawczych. – czytamy w komunikacie rzecznika „Solidarności” Marka Lewandowskiego.