Płaca minimalna w górę. Czy tak jak w Niemczech i u nas powstaną nowe miejsca pracy?

- Jeśli chcemy, by nasze płace rosły razem z PKB, to warunkiem jest podniesienie płacy minimalnej – mówi minister Elżbieta Rafalska.

- Istotną zachętą dla pracowników musi być wzrost wynagrodzeń, poza tym rośnie przeciętna płaca i minimalna musi za tym trendem podążać. Zawsze, gdy rośnie minimalne wynagrodzenie, używa się argumentu, że wzrośnie bezrobocie i poszerzy się szara strefa. Poprzednie wzrosty nie potwierdzają tej prawidłowości. Dziś mamy inne zjawiska ograniczające to ryzyko, bo spada bezrobocie i mamy rynek pracownika – mówi  Elżbieta Rafalska, minister rodziny, pracy i polityki społecznej w „Dzienniku Gazecie Prawnej”.

Taka podwyżka, kiedy mamy do czynienia z rynkiem pracownika, jest konieczna.

- Jeśli pracodawcy nie zaczną płacić więcej, to pracowników będzie brakowało. Istotną zachętą musi być wzrost wynagrodzeń, poza tym rośnie przeciętna płaca i minimalna musi za tym trendem podążać. Część pracodawców mówi, że to oznacza wzrost kosztów dla firm i pogorszenie konkurencyjności, ale nie wszyscy są tego zdania. Szef Związku Rzemiosła Polskiego podkreśla, że by zatrzymać pracownika, trzeba mu płacić więcej. Także były szef NBP Marek Belka nie widzi zagrożenia z powodu tej podwyżki – wyjaśnia Rafalska w „DGP”.

- Nie widzimy takiego zagrożenia, ale na pewno będziemy monitorować sytuację, czy te obawy dotyczące wzrostu szarej strefy czy bezrobocia nie znajdują potwierdzenia. Jeśli chcemy, by nasze płace rosły razem z PKB, to warunkiem jest właśnie podniesienie płacy minimalnej. Proszę pamiętać, że w naszym wyborczym programie był pakt dla wzrostu wynagrodzeń, i w tym kierunku zmierzamy. Dziś często część wynagrodzeń płaci się pod stołem. Ta podwyżka może te pieniądze ujawnić i one będą płacone legalnie, a nie w szarej strefie – dodaje Rafalska w rozmowie z „DGP”.

Premier Beata Szydło proponuje 2000 złotych miesięcznie i 13 złotych minimalnej płacy godzinowej.

W Niemczech koalicja czerwono-czarna, czyli SPD i chadecja (CDU/CSU), przyjęła, że od 2015 roku obowiązuje ustawowa płaca minimalna 8,50 euro za godzinę pracy. To dla nas poziom marzeń, Po wprowadzeniu tej regulacji bezrobocie jest tam najniższe w historii. Stopa bezrobocia w Niemczech jest najniższa od zjednoczenia w 1990 roku.

Przypomnijmy, że w styczniu 2016 roku, poza sezonem, stopa bezrobocia w RFN wyniosła 6 procent. W 2015 roku przybyło 400 tysięcy miejsc pracy, a doliczając unormowanie ubezpieczeń społecznych i liczbę osób objętych ubezpieczeniem społecznym 700 tysięcy. I to przy kryzysie w Unii Europejskiej.

ASG