Plac zabaw dla dzieci w Czyczkowach

Sierpniowa nawałnica zniszczyła m.in. miejsce do zabaw dla najmłodszych znajdujące się przy szkole bł. ks. Józefa Jankowskiego w Czyczkowach. Dzięki pomocy NSZZ „S” Regionu Gdańskiego od 13 listopada br. dzieci mają się gdzie bawić.

Środki zebrane na remont tamtejszej Szkoły Podstawowej, zerwanego dachu domu i budynku gospodarczego k. Parchowa oraz pomoc dla rodziny, która straciła mieszkanie w Brusach nie wystarczyły na remont placu dla dzieci. Koszt elementów placu jest wysoki, bo wymagane są odpowiednie atesty. „S” Regionu Gdańskiego postanowiła pomóc maluchom. Udało się zebrać na ten cel środki. Wpłaty pochodzą od struktur „S”. W poprzednim „Magazynie Solidarność” podaliśmy listę darczyńców, którą uzupełniły dwie komisje: Komisja Zakładowa NSZZ „S” PAN Biblioteka Gdańska oraz Komisja Podzakładowa NSZZ „S” Pracowników Centrum Poczty Polskiej Oddziału Regionalnego w Gdańsku. Dzięki tej pomocy udało się odtworzyć plac zabaw. 13 listopada odbyło się jego uroczyste otwarcie. Uczestniczyli w nim Stefan Gawroński i Wojciech Książek. Dzieciaki są przeszczęśliwe. Huśtawka, zjeżdżalna stały się ich ulubionym miejscem zabaw.

(mig)