Piszã pò kaszëbskù – XV Kaszubskie Dyktando w Gimnazjum w Kosakowie

Miłośnicy języka kaszubskiego, którym droga jest mowa rodzima, spotkają się w sobotę 5 listopada 2016 roku w Gimnazjum w Kosakowie by pisać Kaszubskie Dyktando, bo jak wiadomo: Kaszëba mô cwiardą mòwă, ale mitczé serce.

Będzie to już XV edycja Kaszubskiego Dyktanda. Do pisemnej rywalizacji rok temu w Gdyni stanęło 160 uczestników dyktanda.

Dyktando będzie pisane w pięciu kategoriach wiekowych: uczniów szkół podstawowych, gimnazjów, szkół ponadgimnazjalnych oraz dorosłych i zawodowców, czyli profesjonalnych językoznawców i nauczycieli języka kaszubskiego.

Przypomnijmy, że język kaszubski, czyli kaszëbsczi jãzëk, kaszëbskô mòwa to uznany w naszym Kraju język regionalny, którym na co dzień posługuje się ponad sto tysięcy Kaszubów, czyli co trzeci z identyfikujących się z kaszubską tożsamością Pomorzan. Wywodzi się on ze słowiańskich dialektów pomorskich

Prof. Gerard Labuda, znakomity naukowiec. historyk mediewista z Poznania, tak pisał: „Tyle zawsze było historii Kaszubów, ile w niej było dokonań samych Kaszubów. Ale historia ich będzie trwała tak długo, dopóki imię Kaszubów, ich mowa, ich obyczaj, ich kultura będą stanowiły wartość dla nich samych.”

A tak o kaszubską mowę upominał się wielki polski patriota i Kaszuba Antoni Abraham, orędownik powrotu Polski nad Bałtyk, pisząc w 1914 roku na łamach „Gazety Gdańskiej”: „Lud nasz doznaje upośledzenia strasznego. Pozbawiają go gwałtem mowy ojczystej, docierając w tym kierunku aż do domów Bożych, które za dawnych czasów nawet chroniących się doń zbrodniarzy czyniły nietykalnymi. (…) Wszystkie te poniżenia i uciski znosimy jednak cierpliwie, ciesząc się nadzieją, że nadejdzie kiedyś czas, w którym wyswobodzeni zostaniemy z pod jarzma okrutnego”.

A w innym artykule Antoni Abraham, dodając ducha słowiańskim mieszkańcom Pomorza pisał: „Nie zginiemy! Ale nie zginiemy tylko wtedy, gdy nie upadniemy na duchu, gdy zachowamy wszystko, co nasze i cośmy po ojcach naszych odziedziczyli. Zachowajmy to wszystko za przykładem naszych bohaterów narodowych i mężów światłych, którzy nam ciągle wskazują na potrzebę oświaty, pracy i oszczędności.” (Gazeta Gdańska z 19 marca 1914 r.)

Symbol Kaszubskiego Dyktanda, czyli „kałamarz z piórem”, jest w rękach oddziału Zrzeszenia Kaszubsko-Pomorskiego Dębogórze Kosakowo.

ZGLOSZENIE(1).doc

XV_KASZUBSKIE_DYKTANDO_2016_-_regulamin_(1)_(4).doc

Uwaga!

Zgłoszenia przesyłamy na adres: Gimnazjum w Kosakowie, ul. Żeromskiego 11, 81-198 Kosakowo (z dopiskiem „XV Dyktando Kaszubskie”) lub na adres e-mail: gimnazjum-kosakowo@wp.pl