PiS zwiększa przewagę nad PO. Koalicja prawicy ma szansę na samodzielne rządy

Rośnie przewaga PiS nad PO. Aż 11 punktów proc. przewagi PiS nad PO i większość mandatów w Sejmie przewiduje nowy sondaż. Głosowanie na PiS zapowiada 36 proc. spośród tych, którzy zadeklarowali udział w wyborach. Z kolei koalicja prawicowa otrzymałaby 241 mandaty w Sejmie i zyskałaby samodzielną większość.To efekt jednoczenia się partii prawicowych oraz ujawnionych kompromitujących nagrań czołowych polityków obozu władzy.

„Rzeczpospolita” podała, że z badania IBRiS Homo Homini przeprowadzonego dla tej gazety   wynika, iż PiS kończy sezon polityczny z nienotowaną dotąd przewagą nad PO.

Partia Jarosława Kaczyńskiego cieszy się poparciem na poziomie 36 proc. (wzrost o 5 pkt.) Notowania PO pozostają bez zmian (25 proc.).

Jeżeli zaś Polacy mieliby możliwość głosowania na zjednoczony blok prawicy, rozkład sił nabiera jeszcze silniejszego wymiaru. Zbadano bowiem też poparcie w wyborach przy założeniu, że o mandaty będą się ubiegać koalicje prawicowa i lewicowa. PiS, Polska Razem i Solidarna Polska może liczyć na 40 proc. poparcia Polaków. Platforma z 24 proc. poparciem traci aż 16 punktów. Oznacza to, że prawicowa opozycja otrzymałaby 241 mandatów w Sejmie i tym samym zyskałby samodzielną większość. Wspólny blok Twojego Ruchu i SLD może zaś liczyć na 13 proc. wyborców.

Idąc samodzielnie SLD traci dwa punkty i z 9 proc. wynikiem poparcia zajmuje trzecie miejsce. Tyle samo traci  Kongres Nowej Prawicy i ma 6 proc. poparcie. W Sejmie nie zmieściłyby się ani Polskie Stronnictwo Ludowe (4 proc., utrata 1 proc.), ani idąca samodzielnie Polska Razem (3 proc., wzrost o 1 proc.), ani Twój Ruch (2 proc., utrata 1 proc.). Poparcie dla Solidarnej Polski oscyluje wokół błędu statystycznego. Zatem wyjściem dla polityków z tych ugrupowań wydaje się być start w wyborach jako koalicja prawicy oraz koalicja lewicy. Sondaż przeprowadzono w dniach 25 i 26 lipca.