PiS rządzi samodzielnie

235 mandatów poselskich dla Prawa i Sprawiedliwości, 138 mandatów dla Platformy Obywatelskiej, 42 mandaty dla Kukiz‘15, 28 mandatów dla Nowoczesnej, 16 mandatów dla Polskiego Stronnictwa Ludowego, 1 mandat dla mniejszości niemieckiej – tak będzie wyglądał Sejm. Podział mandatów ogłosiła PKW. To oznacza, że PiS będzie mogło rządzić samodzielnie.

Frekwencja w wyborach parlamentarnych wyniosła 50, 92 proc.

Wcześniej, bo o 22.45 w poniedziałek PKW ogłosiła wyniki procentowe dla poszczególnych ugrupowań w wyborach do Sejmu: PiS – 37,58 proc.; PO – 24,09 proc.; Kukiz‘15 – 8,81 proc., Nowoczesna – 7,60 proc., PSL – 5,13 proc.

Zwycięskie Prawo i Sprawiedliwość bierze na siebie odpowiedzialność za bieg spraw państwa i jakość życia Polaków. Wygrało, bo przyszedł czas na pokojowy bunt przeciwko zawłaszczaniu państwa przez grupę beneficjentów, przez oligarchów i ich „kelnerów”, tylko przez przeoczenie nazywanych politykami. I nie o kelnerów z Pałacu Sobańskich piszemy i nie tych od „Sowy”, ale tych, którzy gotowi byli wypełniać wolę najbogatszych Polaków i polecenia lobbystów. Rząd PO-PSL zachowywał się jak zarząd firmy chwalący się za granicą wynikami przedsiębiorstwa, gdy pracownicy klepią biedę. Za to te formacje zapłaciły polityczną cenę odsunięcia od wpływu na los państwa i obywateli.

ASG