PiS i PO po 6 mandatów w okręgu gdyńsko-słupskim

Prawo i Sprawiedliwość i Platforma Obywatelska zdobyły po sześć mandatów poselskich w okręgu gdyńsko-słupskim,.

Z listy PiS najlepszy wynik osiągnęła „jedynka” na tej liście, czyli Jolanta Szczypińska – 31 013 głosów. Na drugim miejscu znalazł się Janusz Śniadek, były przewodniczący NSZZ „S” i lider partii w woj. pomorskim z 26 671 głosami. Trzecie miejsce zajęła Dorota Arciszewska-Mielewczyk – 25054 głosów.

Kolejne miejsca i mandaty posłów otrzymali gdyński radny Marcin Horała – 10546 głosów, działacz katolicki Jan Klawitter – 7389 głosów oraz chojnicki radny Aleksander Mrówczyński – 5835 głosów.

Z Platformy Obywatelskiej najlepszy wynik uzyskał Marek Biernacki, na którego padło 42 586 głosów. Na drugim miejscu znalazła się Henryka Krzywonos-Strycharska, którą zdecydowało się poprzeć 24 333 wyborców. Wiceminister rolnictwa w rządzie PO-PSL Kazimierz Plocke zyskał 11 060 głosów. Kolejne miejsca zajęli Zbigniew Konwiński, Stanisław Lamczyk i Tadeusz Aziewicz.

Ugrupowanie Kukiz’15 ma jedną posłankę z tego okręgu. Małgorzata Zwiercan otrzymała 11822 głosy. Z Nowoczesnej posłem będzie Grzegorz Furgo – 14247 głosów w tym okręgu.

PKW dzisiaj ma ogłosić oficjalny podział mandatów z uwzględnieniem okręgów.
W okręgu gdyńsko – słupskim senatorem został Waldemar Bonkowski z PiS – ponad 60,5 tys. głosów oraz Kazimierz Kleina (PO), którego poparło 93 tys. wyborców i Sławomir Rybicki   (PO) – 78,4 tys. głosów.

Na Pomorzu PO zdobyła 34,1 proc., PiS – 30,4 proc., Nowoczesna – 8,7 proc., Kukiz – 7,6 proc., Zjednoczona Lewica – 6,6 proc., KORWiN – 4,7 proc., Partia Razem – 4 proc., PSL – 3,1 proc.

W skali kraju wygrało PiS z 37,58 proc. głosów. PO ma 24,09 proc., Kukiz‘15 – 8,81 proc.; Nowoczesna – 7,60 proc., PSL – 5,13 proc., KORWiN – 4,76 proc., Partia Razem – 3,62 proc., a koalicyjna Zjednoczona Lewica – 7,55 proc. poparcia.

Partie polityczne otrzymają subwencję z budżetu, wypłacana przez całą kadencję, zależną od procentowego stopnia oparcia. Z subwencji nie skorzysta Kukiz‘15, gdyż startował nie jako partia, a komitet wyborców.

ASG