PiS: odbudować polski przemysł

– Trzeba odbudować polski przemysł. Niewielki wzrost produktu krajowego brutto pokazuje, że formuła rozwoju oparta jedynie na wydawaniu funduszy europejskich po prostu nie zdaje egzaminu, nie rokuje dobrze na przyszłość, jeśli chodzi o długotrwały i stabilny wzrost, oraz nie rozwiąże najważniejszych problemów kraju. Niestety, nie dostrzegam ze strony obecnej władzy innych pomysłów, jak tylko właśnie ten: „Wydawajmy pieniądze unijne!”.
Nasz program jest dobrze przemyślany i gotowy – mówi Paweł Szałamacha, poseł PiS specjalizujący się w sprawach gospodarczych, w rozmowie z tygodnikiem „Gazeta Polska”.

Parlamentarzysta zapewnie jednocześnie, że jednym z głównych działań ewentualnego rządu z udziałem PiS będzie odbudowa polskiego przemysłu:

„Przemysł, który był 25 lat temu w rękach polskich, należąc, jak wiadomo, do państwa, z problemami, ale jednak funkcjonował. Tymczasem zamiast podjąć wysiłek restrukturyzacji, wiele branż zwyczajnie zamknięto. Zamiast zatem wyprowadzić je na prostą, wywieszono białą flagę i zlikwidowano je. Nazywanie tego reformą czy restrukturyzacją to nieporozumienie. Likwidacja wielu zakładów nie była wynikiem tendencji w światowej gospodarce i na rynkach, lecz konsekwencją złych decyzji ich zarządów. Zwłaszcza tych, które pojawiły się tam po 2007 r., czyli pochodzących z politycznych nominacji PO i PSL. Właśnie w ostatnich latach wiele potencjalnie rozwojowych branż doznało w ten sposób wielu dotkliwych ciosów”.