Piotr Duda: „Solidarność” przedstawi projekt nowej konstytucji

Piotr Duda, lider Związku, poinformował w TVP, że konstytucyjny projekt „Solidarności” będzie zaprezentowany 25 sierpnia tego roku, w czasie konferencji w dawnej Sali BHP Stoczni Gdańskiej.

Piotr Duda w TVP Info przekonywał, że warto wrócić do projektu obywatelskiego (projekt opracowała m.in. „Solidarność” w 1994 roku, w czasie prac nad konstytucją, ale ostatecznie w referendum przyjęto projekt autorstwa parlamentarnej Komisji Konstytucyjnej).

– Naprawdę tamten projekt jest bardzo dobry i chcemy go 25 sierpnia omówić i skonsultować – powiedział lider „Solidarności”.

Przypomnijmy, że przed blisko ćwierćwieczem NSZZ „Solidarność” opowiedział się za społecznym projektem Konstytucji. W grudniu 1993 r. zaprezentowano projekty Konstytucji autorstwa Senatu RP, PC i UPR. Na „Solidarność” nałożony został obowiązek opracowania i przedłożyć obywatelom całościowego i spójnego projektu Konstytucji oraz pakietu  społecznych projektów ustaw, jako programu naprawy Rzeczpospolitej. Koordynatorem prac został mecenas Andrzej Rościszewski, dziekan Warszawskiej Rady Adwokackiej, a przewodniczącym komisji został Marian Krzaklewski, przewodniczący  NSZZ Solidarność. Obywatelski Projekt Konstytucji RP w 1994 r. przygotowały „Solidarność”, Społeczna Komisja Konstytucyjna i Sekretariat Ugrupowań Centroprawicowych i Niepodległościowych.

Zebrano pod nim blisko dwa miliony podpisów poparcia. Niektóre zapisy Obywatelskiego Projektu Konstytucji Solidarności ostały w części w obowiązującej Konstytucji RP.

Prace nad treścią Konstytucji toczyły równolegle do prac Komisji Konstytucyjnej Zgromadzenia Narodowego.

Mówiąc zaś o projekcie ograniczenia handlu w niedzielę lider NSZZ „S” powiedział na antenie telewizji publicznej:

- Mam nadzieję, że prace nad ustawą o handlu w niedzielę posuną się bardzo szybko do przodu, bo nasza cierpliwość powoli się kończy.

Projekt autorstwa Komitetu Inicjatywy Ustawodawczej, w którego skład wchodzi m.in. NSZZ „Solidarność”, organizacje społeczne, katolickie, pracownicze i pracodawców, zakłada wprowadzenie zakazu handlu w niedzielę w większości placówek handlowych, z odstępstwami. Miałyby one dotyczyć niedziel przedświątecznych, a także sklepów, gdzie handel prowadzi wyłącznie przedsiębiorca prowadzący indywidualną działalność gospodarczą (z wyłączeniem franczyzobiorców i ajentów), stacji benzynowych (z pewnymi obostrzeniami), sklepików z pamiątkami i dewocjonaliami, piekarni zlokalizowanych przy zakładach produkcyjnych prowadzących sprzedaż własnych produktów do godz. 13.

- Myśmy jako komitet, który przygotował tą inicjatywę obywatelską, zrobili to, co do nas należy: przygotowaliśmy projekt ustawy, zebraliśmy prawie pół miliona podpisów, złożyliśmy ten projekt w Sejmie. Bardzo długo rząd przygotowywał swoją opinię.  Wiem, że zmienił się przewodniczący podkomisji. Poseł Jan Mosiński przeszedł do komisji reprywatyzacyjnej i tej komisji będzie przewodniczył poseł Śniadek. Mam nadzieję, że te prace posuną się bardzo szybko do przodu, bo nasza cierpliwość też się   kończy- mówił w TVP Info Duda.

„Solidarność” chce, żeby w ustawie było zapisane, że w Wielkie Soboty i w Wigilię pracownicy pracują do godziny 14.

ASG