Piłsudczycy w Gdańsku zapraszają na imieniny Marszałka

W czwartek 19 marca br. w samo południe przy pomniku Marszałka Józefa Piłsudskiego w Gdańsku Wrzeszczu (na skwerze u zbiegu ulic Wojska Polskiego i Alei Grunwaldzkiej) w dzień jego imienin spotkają się ci, którzy kultywują tradycję niepodległościową. Okazja będzie o tyle wyjątkowa, że 24 stycznia br. powołany został Okręg Gdański z siedzibą w Gdańsku Związku Piłsudczyków RP Towarzystwo Pamięci Józefa Piłsudskiego.

W pracach gdańskiego okręgu Związku bierze udział ponad czterdzieści osób, którym nie obca jest myśl niepodległościowa oraz państwowotwórcza. Na czele organizacji w Gdańsku stoi Tadeusz Pluta, prezes zarządu okręgu, wnuk Józefa Pluty legionisty z 1. pp LP od 4 sierpnia 1914 r. (w oddziałach strzeleckich 1.pp LP, walczył m.in. w bitwie pod Kostiuchnówką 4-6 lipca 1916 r.). Wiceprezesami są Andrzej Adamczyk, związkowiec z NSZZ „S” w Stoczni Północnej, przewodniczący Społecznego Komitetu Budowy Pomnika Marszałka Józefa Piłsudskiego w Gdańsku odsłoniętego 11 listopada 2006 r. oraz Dariusz Różycki, dyrektor Centrum Kształcenia Ustawicznego w Gdańsku.

Przypomnijmy, że Józef Klemens Piłsudski urodził się 5 grudnia 1867 w Zułowie, a zmarł 12 maja 1935 w Warszawie. Był działaczem socjalistycznym i niepodległościowym, Naczelnikiem Państwa i naczelnym wodzem Armii Polskiej od 11 listopada 1918 oraz pierwszym marszałkiem Polski od 19 marca 1920, twórcą tzw. rządów sanacyjnych w II Rzeczypospolitej wprowadzonych w 1926 r. W młodości, podczas prowadzenia działalności konspiracyjnej był znany pod pseudonimami „Wiktor” i „Mieczysław”. Wśród podkomendnych Piłsudskiego z czasów służby w Legionach Polskich, używano jego przydomków – Komendant, Dziadek oraz Ziuk. Piłsudski wraz z Kazimierzem Sosnkowskim był więziony przez tydzień w 1917 roku w areszcie na ul. Kurkowej w Gdańsku.

Siedziba Związku Piłsudczyków RP w Gdańsku: Al. Gen. J. Hallera 16/18, tel. 58 301 42 08.

ASG