Uroczystości pogrzebowe „Inki” i „Zagończyka”

inka-pogrzeb

Uroczystości pogrzebowe odbędą się 27 i 28 sierpnia w Gdańsku.

PROGRAM UROCZYSTOŚCI 27 sierpnia 2016 (sobota)

17.00–22.00. Wystawienie trumien z doczesnymi szczątkami bohaterów w Kaplicy Królewskiej w Gdańsku (ul. Św. Ducha 42)

28 sierpnia 2016 (niedziela)

13.00–14.30. Msza św. w Bazylice konkatedralnej Wniebowzięcia Najświętszej Maryi Panny w Gdańsku (ul. Podkramarska 5), której przewodniczył będzie metropolita gdański abp Sławoj Leszek Głódź (transmisja mszy św. na telebimie ustawionym na ścianie Bazyliki od ul. Św. Ducha).

ok. 14.30. Formowanie konduktu pogrzebowego i przemarsz z Bazyliki na Cmentarz Garnizonowy w Gdańsku trasą: ul. Piwna (Bazylika konkatedralna Wniebowzięcia Najświętszej Maryi Panny w Gdańsku) – Węglarska – Szeroka – Targ Drzewny – Hucisko – 3 Maja – gen. Antoniego Giełguda (Cmentarz Garnizonowy). Przemarsz ok. 40 min.

ok. 15.30–17.00. Uroczystości pogrzebowe na Cmentarzu Garnizonowym w Gdańsku, którym przewodniczył będzie metropolita gdański abp Sławoj Leszek Głódź.

– Przemówienia: zaproszonych gości, przewodniczącego NSZZ „Solidarność” Piotra Dudy, zastępcy prezesa IPN dr. hab. Krzysztofa Szwagrzyka, rodzin bohaterów

– Salwa honorowa Kompanii Honorowej

INFORMACJE ORGANIZACYJNE I PORZĄDKOWE

Osoby niepełnosprawne i o ograniczonej sprawności ruchowej

Dla osób niepełnosprawnych przewidziano osobną strefę w Bazylice Mariackiej w Gdańsku. Po mszy św. na teren Cmentarza Garnizonowego niepełnosprawnych przewiozą autobusy, do których będą kierowały służby porządkowe.

Służba porządkowa w czasie uroczystości

Nad prawidłowym przebiegiem uroczystości 27–28 sierpnia 2016 będą czuwać członkowie licznych organizacji i stowarzyszeń, m.in.: Związku Harcerstwa Rzeczypospolitej, Związku Strzeleckiego Rzeczypospolitej, Bractwa Świętego Pawła, a także policja. Członkowie służb porządkowych będą odpowiednio oznakowani.

Prosimy o stosowanie się do zaleceń służb porządkowych.

Transport i miejsca parkingowe, drogi dojazdowe

Organizatorzy nie zapewniają transportu ani miejsc parkingowych dla grup zorganizowanych i osób indywidualnych. Na czas uroczystości pogrzebowych miejsca parkingowe w pobliżu Bazyliki oraz Cmentarza Garnizonowego, a także drogi dojazdowe mogą zostać wyłączone z ruchu.

28 sierpnia 2016 teren uroczystości pogrzebowych wokół Bazyliki Mariackiej oraz na Cmentarzu Garnizonowym od godzin porannych będzie strzeżony przez służby porządkowe.

Zgłoszenia grup rekonstrukcyjnych, pocztów sztandarowych, wart honorowych i służb porządkowych

Dla ich przedstawicieli przygotujemy spotkanie organizacyjne w siedzibie IPN w Gdańsku (al. Grunwaldzka 216). O terminie poinformujemy wcześniej pocztą elektroniczną lub telefonicznie.

Pozostałe informacje

Organizatorzy nie przewidują na żadnym etapie uroczystości wejściówek (płatnych jak i bezpłatnych).

Kontakt organizacyjny: pogrzeb28sierpnia@ipn.gov.pl lub pod numerem telefonu: (58) 669 40 24 (dni robocze w godz. 8.15–16.15).