W obronie szefowej Związku w hotelu Radisson Blu

Przed hotelami sieci Radisson Blu w kilku miastach Polski, w tym w Gdańsku przy Długim Targu, pikietowali 24 października członkowie NSZZ „Solidarność”. Akcję zorganizowano w ramach Europejskiego Dnia Solidarności z Małgorzatą Sokalską, przewodniczącą NSZZ „Solidarność” w hotelu Radisson Blu w Warszawie, bezprawnie zwolnioną z pracy w 2011 r.

Mieszkańcy Gdańska i turyści spacerujący Długim Targiem chętnie brali ulotki wręczane im przez związkowców. Wielu przystawało, rozmawiało, dopytywało o szczegóły sprawy. Kilka osób weszło do hotelu i wyraziło swój sprzeciw przeciw zwolnieniu działaczki „S” z warszawskiego hotelu oraz solidarność z protestującymi.

Jedną z nich był pan Marcin z Gdańska, który spacerował w pobliżu z żoną i małym dzieckiem. – Jestem młodym człowiekiem i ojcem rodziny, ale nie mam pracy. Popieram postulaty związkowców, uważam, że potrzebna jest solidarność pracowników i osób bez pracy, dlatego wszedłem do hotelu i przekazałem recepcjonistce informację, że popieram protest przed hotelem – powiedział nam mieszkaniec Gdańska.

W imieniu „Solidarności” protest w formie wpisu do księgi gości hotelu, zamierzał złożyć Zbigniew Sikorski, członek Rady Sekretariatu Przemysłu Spożywczego NSZZ „Solidarność”, do której należy również zwolniona z pracy Małgorzata Sokalska. W hotelu nie udostępniono jednak Sikorskiemu księgi, argumentując, że znajduje się w pokoju jednego z gości i zostanie zwrócona dopiero kolejnego dnia.

Związkowcy domagają się m.in. przywrócenia Małgorzaty Sokolskiej do pracy na poprzednio zajmowanym stanowisku, wypłaty zaległego wynagrodzenia, zaprzestania utrudniania działalności związkowej w hotelu oraz prowadzenia dialogu pomiędzy pracodawcą a związkiem zawodowym.

Zarówno sąd, jak i Państwowa Inspekcja Pracy uznały zwolnienie szefowej „S” w hotelu w Warszawie za naruszające przepisy prawa pracy i Ustawy o związkach zawodowych. Jednak, pomimo prawomocnego wyroku w tej sprawie, zarządzająca hotelem firma Rezidor oraz właściciel hotelu, grupa Radisson Blu, nie przywróciły Małgorzaty Sokolskiej do pracy.

Zobacz film…>>

fot. Adam Chmielecki, Paweł Glanert