Pierwszy prawomocny wyrok za prześladowania w stanie wojennym

Jarosław W., komunistyczny generał milicji został skazany prawomocnym wyrokiem przez Sąd okręgowy w Szczecinie na dwa lata więzienia za bezprawne internowania działaczy opozycji i zbrodnię komunistyczną. Podtrzymany został wyrok sądu pierwszej instancji z 2013 r. Były komendant musi też zapłacić 9 tys. zł grzywny oraz przeprosić poszkodowanych na łamach prasy.

stan_wojennyfot. Paweł Glanert

Zarówno obrona, jak i prokurator odwołali się od pierwszego wyroku. Oskarżyciel twierdził, że kara jest rażąco niska, i żądał jej zwiększenia do pięciu lat. Obrońcy podważali bezstronność sądu i wnosili o uniewinnienie. Sąd uznał jednak, że nie ma przesłanek do zawieszenia wykonania kary, a apelacja obrony generała nie była zasadna. Argumentował, że bezprawne pozbawianie wolności wyczerpuje znamiona definicji zbrodni komunistycznej.

Oskarżenie wobec generała wniósł pion śledczy IPN, zarzucając mu podpisywanie nielegalnych decyzji o internowaniach wskazanych przez SB opozycjonistów. Skazany robił to 12 grudnia 1981 r., czyli na pięć dni przed publikacją dekretu zezwalającego na takie działania.

Na podst.: „Rzeczpospolita”