Pierwszy film o Żołnierzach Wyklętych

4 marca na ekrany kin wchodzi „Historia Roja” w reżyserii Jerzego Zalewskiego. Rok 1945. Mieczysław „Rój” Dziemieszkiewicz staje do walki o wolną ojczyznę.

Nie bez przyczyny st. sierżant Mieczysław Dziemiaszkiewicz „Rój”, młody dowódca w oddziale Narodowego Zjednoczenia Wojskowego, stał się bohaterem pierwszego filmu fabularnego o Żołnierzach Wyklętych.

Zdjęcie: www.historia-roja.pl

roj

Dziemiaszkiewicz jako 20-latek zdezerterował z „ludowego” wojska na wieść, że jego brat został zamordowany przez czerwonoarmistów. Jego postać już za życia owiewała legenda. „Rój” zginął w kwietniu 1951 roku, przy próbie przejścia przez obławę.

Film wiernie ukazuje drogę bojową tytułowego bohatera, twórcy filmu zadbali z powodzeniem o szczegóły z epoki: mundury, uzbrojenie, zgrzebne ubiory cywilów, ubogi wygląd polskich miasteczek. Wartka akcja filmu z pewnością przyciągnie widzów. Dodajmy, że film nie powstawał bez kłopotów, głównie natury finansowej. Polski Instytut Sztuki Filmowej wraz z TVP zablokowały prace nad obrazem. Film dokończono dzięki pieniądzom pozyskanym poprzez zbiórkę publiczną. Dlatego właśnie powstawał tak długo, do realizacji przystąpiono już w roku 2009. Można powiedzieć, że w ten sposób stał się „półkownikiem” III RP.

Historia Roja czyli w ziemi lepiej słychać, 2015
Scenariusz i reżyseria: Jerzy Zalewski
W rolach głównych: Krzysztof Zalewski-Brejdygant, Wojciech Żołądkowicz, Piotr Nowak, Magdalena Kuta