Pierwszy był karmazyn

W podziemiach kościoła gimnazjalnego można podziwiać wystawę poświęconą polskim symbolom i barwom narodowym.

Zdjęcie: Martyna Werra

Wyeksponowane pamiątki pochodzą ze zbiorów kolekcjonerskich. – Flaga, godło i hymn są nierozłączne. Czerwień i biel jako barwy państwowe się nie zmieniały. Jednak „pierwszą czerwienią” był karmazyn. Później zdecydowano się na jaśniejszy odcień – opowiadał Roman Belzerowski, jeden z kolekcjonerów, który oprowadził gości podczas uroczystego otwarcia wystawy 25 kwietnia.

Organizatorami ekspozycji są Stowarzyszenie na Rzecz Lokalnej Przedsiębiorczości, Chojnickie Centrum Kultury, Parafia pod wezwaniem Ścięcia Świętego Jana Chrzciciela w Chojnicach oraz Biuro Poselskie Posła na Sejm RP Aleksandra Mrówczyńskiego. Sam poseł należy do Organizacji Zakładowej NSZZ „Solidarność” Pracowników Oświaty, Wychowania i Kultury w Chojnicach. – Zaczynamy dzisiaj, żeby od jutra móc zaprosić szkoły. Przyszłość bez przeszłości nie istnieje. 2 maja o godzinie 15.30, w Dzień Flagi Rzeczypospolitej Polskiej, zapraszamy na drugą część, która odbędzie się na chojnickim rynku. Dzisiaj chciałbym prosić mieszkańców, byśmy tego dnia wywiesili flagi. Niech 2 i 3 maja będzie jej jak najwięcej – podkreśla.

Martyna Werra