Pierwsza wolna niedziela – apel o zwrócenie uwagi, czy sklepy są zamknięte

– Na prośbę Sekretariatu Banków, Handlu i Ubezpieczeń NSZZ „Solidarność” zwracam się z ogromną prośbą aby podczas ewentualnego niedzielnego (11.03.2018 r.) spaceru zwrócić uwagę czy sklepy typu Intermarche, Bricomarche lub Żabka są zamknięte. Dodam, że na przykład Żabka jest franczyzobiorcą, czyli jeżeli jeden franczyzobiorca ma nie tylko jeden sklep, a kilka, nie jest w stanie stać za ladą w kilku sklepach jednocześnie. Ponadto sklepy są otwarte do wieczora, więc wątpliwe, że za ladą przez cały dzień będzie stał właściciel. I jeszcze jedno: w sklepie pracuje  zazwyczaj nie tylko jedna osoba, a więc nie jest tylko sam właściciel – mówi Iwona Osenkowska, koordynator ds. handlu Regionu Gdańskiego NSZZ „S”.

Niedziela 11 marca br. będzie pierwszą z ograniczonym handlem. Początkowo będą dwie niedziele handlowe w miesiącu (pierwsza i ostatnia), w przyszłym roku jedna, a w 2020 w niedzielę zdecydowana większość pracowników handlu będzie miała wolne. Pieczywo zaś kupimy w osiedlowych sklepikach, alkohol na stacjach benzynowych, a być może i sprzęt ADG oraz ubrania.

W przypadku łamania ustawy o ograniczeniu handlu w niedzielę można zgłosić ten fakt pod numerem 505-085-570 (w Katowicach).

zola