Pielgrzymka z relikwiami bł. ks. Jerzego Popiełuszki

W niedzielę 20 października odbyła się XX Gdyńska Piesza Pielgrzymka Ludzi Pracy. Pielgrzymi, wyruszyli z kościoła OO. Redemptorystów przy ulicy Portowej, przeszli pod pomnik Ofiar Grudnia’70, gdzie złożyli kwiaty i odmówili krótką modlitwę, a następnie udali się do Sanktuarium Matki Boskiej Bolesnej Królowej Polski w Gdyni Babich Dołach.

W tym roku gdyńska pielgrzymka miała szczególnie uroczysty charakter. Pielgrzymi nieśli relikwie bł. ks. Jerzego Popiełuszki, które złożone zostały w sanktuarium Matki Boskiej Licheńskiej. W czasie uroczystości modlono się poprzez wstawiennictwo bł. ks. Jerzego Popiełuszki o godną pracę dla mieszkańców Gdyni, szczególnie tych, którzy w ostatnim czasie stracili pracę. Mszę poprowadził ks. prałat Sławomir Decowski Archidiecezjalny duszpasterz ludzi pracy. W pielgrzymce, jak co roku, wzięli udział mieszkańcy Gdyni, członkowie gdyńskich organizacji NSZZ „Solidarność”, związkowe poczty sztandarowe. Obecni byli również: przewodniczący ZRG NSZZ „Solidarność” Krzysztof Dośla, wiceprzewodniczący Rady Miasta Beata Łęgowska i Jerzym Miotke oraz wiceprezydent Miasta Gdyni Ewą Łowkiel, a także poseł Janusz Śniadek, który osobiście zaangażował się w sprowadzenie relikwii legendarnego kapelana „Solidarności”.

Organizatorzy: NSZZ „Solidarność” Oddział Gdynia, Duszpasterstwo Ludzi Pracy Archidiecezji Gdańskiej i parafia Matki Boskiej Licheńskiej Gdynia Babie Doły.