Pielgrzymka ludzi pracy

Już po raz siedemnasty członkowie i sympatycy NSZZ „Solidarność” wzięli udział w dorocznej pielgrzymce ludzi pracy do Sanktuarium Maryjnego w Licheniu. W sobotę, 23 kwietnia, na placu przed bazyliką związkowcy wzięli udział w drodze krzyżowej, której przewodniczył ks. Grzegorz Molewski, duchowy opiekun konińskiej „Solidarności”.

Zdjęcia: Marek Żochowski

W niedzielę w samo południe związkowcy wzięli udział we mszy świętej przed Cudownym Obrazem Matki Bożej Licheńskiej. W uroczystości wzięło udział kilkadziesiąt delegacji wraz z pocztami sztandarowymi z zakładów pracy z całego kraju. Region Gdański reprezentowali związkowcy z Radmoru, Stoczni Marynarki Wojennej w Gdyni, Gdańskiej Stoczni „Remontowa” im. Józefa Piłsudskiego, Remontowa Shipbuilding, Stoczni Gdańsk, a także związkowi emeryci oraz delegacja z oddziału Chojnice. Po zakończeniu nabożeństwa pielgrzymi złożyli kwiaty przed pomnikami: św. Jana Pawła II, bł. ks. Jerzego Popiełuszki oraz Powstania NSZZ „Solidarność”.

Organizatorami pielgrzymki są Komisja Krajowa i Zarząd Regionu Konińskiego NSZZ „Solidarność”.