Pielgrzymka do Babich Dołów

W niedzielę 22 października odbyła się XXIV Pielgrzymka Ludzi Pracy do Sanktuarium Matki Boskiej Licheńskiej w Gdyni Babich Dołach.

Pielgrzymi po krótkiej modlitwie pod przewodnictwem księdza prałata Sławomira Decowskiego, archidiecezjalnego duszpasterza ludzi pracy i złożeniu kwiatów pod pomnikiem Ofiar Grudnia 1970 r. ruszyli w drogę. Tradycyjnie towarzyszyły im sztandary związkowe i relikwiarz błogosławionego księdza Jerzego Popiełuszki. Po raz pierwszy podczas przemarszu emitowane były archiwalne kazania błogosławionego księdza Jerzego. Dzięki życzliwości księdza Decowskiego możliwy był odpoczynek w parafii Świętego Andrzeja Boboli. Następnie, kierując się przez Obłuże i Oksywie, pątnicy dotarli do kaplicy w Babich Dołach, gdzie powitał ich ksiądz proboszcz Kordian Gulczyński. Po mszy świętej tradycyjnie wszyscy zebrani udali się na poczęstunek do Szkoły Podstawowej im. Lotników Polskich, gdzie gościnnie wszystkich podejmował pan dyrektor Marek Ambrosiewicz.