Pełna sala na promocji książki o Lechu Kaczyńskim

Po brzegi wypełniła się w miniony piątek sala Akwen w siedzibie „Solidarność”. Około 200 osób wzięło udział 5 lipca br. w spotkaniu promocyjnym długo oczekiwanej biografii politycznej śp. Lecha Kaczyńskiego, z udziałem autorów: znanego historyka dr. hab. Sławomira Cenckiewicza oraz Adama Chmieleckiego, politologa i dziennikarza „Magazynu Solidarność”. Specjalnym gościem spotkania, które prowadził  Michał Karnowski, był współzałożyciel Wolnych Związków Zawodowych Krzysztof Wyszkowski. Na sali obecni byli również m.in. Joanna i Andrzej Gwiazdowie, minister Anna Fotyga, byli posłowie Edmund Krasowski, Czesław Nowak. Region Gdański NSZZ „Solidarność” reprezentował członek prezydium ZRG Jacek Rybicki.

Współorganizatorem spotkania był „Magazyn Solidarność”.

„Lech Kaczyński. Biografia polityczna. 1949–2005” to pierwsza pełna i naukowa biografia tragicznie zmarłego prezydenta, byłego I wiceprzewodniczącego NSZZ „Solidarność”.

Część pierwsza tej opowieści, obejmująca lata 1949–2005, prowadzi nas siłą rzeczy w stronę bogatej historii rodu Jasiewiczów i Kaczyńskich, opisuje losy Jadwigi i Rajmunda Kaczyńskich oraz dzieciństwo, dorastanie i młodość ich ukochanych synów-bliźniaków: Lecha i Jarosława. I choć jest to przede wszystkim biografia polityczna Lecha Kaczyńskiego, rekonstruująca skrupulatnie kolejne etapy jego aktywności publicznej począwszy od udziału w warszawskim Marcu ’68, poprzez udział w trójmiejskim ruchu antykomunistycznym, roli w Wielkim Strajku 1980 r., aktywności w legalnej i podziemnej „Solidarności”, internowanie, udział w rozmowach w Magdalence i przy okrągłym stole, aż po działalność parlamentarną, pełnienie funkcji ministra stanu w Kancelarii Prezydenta Lecha Wałęsy, prezesa Najwyższej Izby Kontroli, ministra sprawiedliwości i prezydenta Warszawy, to na kartach tej obszernej książki znajdziemy wiele szczegółów dotyczących jego życia prywatnego i rodzinnego, kariery akademickiej i dorobku naukowego.

Od tej pory plotki i domysły na temat różnych aspektów biografii i Lecha Kaczyńskiego powinny ustąpić sprawdzonej wiedzy naukowej opartej na bogatej kwerendzie archiwalnej, relacjach świadków i przekazach rodzinnych.

Obejrzyj relację na TV Solidarność Gdańsk

zdjęcia: Paweł Glanert