Pękła bariera 7 procent

Bezrobocie w Polsce spada z miesiąca na miesiąc. Statystyki rynku pracy poprawiają się osiem miesiąc z rzędu. We wrześniu bez pracy było 6,8 proc. Polaków – informuje Główny Urząd Statystyczny. Pierwszy raz od 1991 roku przełamana została granica 7 proc. bezrobocia. W woj. pomorskim skala bezrobocia rejestrowanego spadła do 5,7 proc.

Powody do zadowolenia ma Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej, które już w pierwszych dniach października informowało o swoich szacunkach, zakładając również wynik na poziomie 6,9 proc. W sierpniu br. bezrobocie wynosiło 7 proc., a w styczniu 8,6 proc.

Jak podkreśla resort pracy, tak dobrych statystyk jak teraz nie mieliśmy na polskim rynku od 1991 roku. Przypomnijmy, że jeszcze w lipcu 2015 r. stopa bezrobocia była dwucyfrowa. Wówczas GUS odnotował 10 proc. ludzi bez pracy.

Wynik na poziomie 6,8 proc. to średnia dla całego kraju. Najmniej problemów ze znalezieniem pracy i jednocześnie najtrudniej znaleźć pracownika w wielkopolskim. Tam bezrobocie wynosi zaledwie 4 proc.

Z drugiej strony są dwa województwa, gdzie bezrobocie jest dwucyfrowe. To  kujawsko-pomorskie (10,1 proc.) i warmińsko-mazurskie (11,8 proc.).

W najnowszym projekcie budżetu przyjęto stopę bezrobocia na koniec 2017 roku na poziomie 7,2 proc. W tym samym dokumencie jest zapisane, że na koniec przyszłego roku bez pracy ma być 6,4 proc. Polaków.

Jednak rodacy nadal szukają swojej szansy za granicą. Mimo rekordowo niskiego bezrobocia różnice w płacach są tak duże, że o ograniczeniu wyjazdów za pracą nie ma mowy. Na koniec 2016 roku poza granicami Polski przebywało czasowo 2 mln 515 tys. Polaków. To oznacza wzrost emigracji o 118 tys. w porównaniu z końcówką 2015 roku – wynika z danych Głównego Urzędu Statystycznego.

ASG