Panteon Katyński w Tczewie

W 77 rocznicę oddania pierwszych zbrodniczych strzałów w lesie katyńskim 4 kwietnia br. odsłonięty został Tczewski Panteon Katyński.

Stanął na Skwerze Ofiar Katynia, nieopodal II LO. Panteon Katyński składa się z granitowego epitafium i słupów symbolizujących GUŁag. Jednym z fundatorów jest „S”.

Jest tam aleja 20 dębów, zasadzonych ku czci ofiar z powiatu tczewskiego: policjantów, żołnierzy KOP, oficerów rezerwy. Ich nazwiska znalazły się w przygotowanej przez Miejską Bibliotekę Publiczną pierwszej książce poświęconej tczewskim ofiarom zbrodni katyńskiej pt.Tczewski Panteon Katyński”. Historyk Marcin Kłodziński ustalił biogramy 60 przedwojennych mieszkańców powiatu, którzy zginęli w Katyniu, m.in.: naczelnika Sądu Grodzkiego Jerzego J. Bąkowskiego-Jaxy, farmaceuty Alfonsa J. Bychowskiego, bankowca Marcina Kamińskiego, rządcy Teofila Kuca, nauczyciela Ludwika J. Redzimskiego, lekarza Zygmunta Szymkiewicza.

W 1939 r. ranni oraz zmobilizowani policjanci byli wysyłani za Bug, a po 17 września 1939 r. mieszkańcy Pomorza dostali się do sowieckiej niewoli. Książkę można pobrać ze strony internetowej Miejskiej Biblioteki Publicznej w Tczewie.

ASG