Pamiętamy o marszałku

W 145. rocznicę urodzin marszałka Józefa Piłsudskiego, 5 grudnia, przewodniczący Zarządu Regionu Gdańskiego NSZZ „Solidarność” Krzysztof Dośla złożył kwiaty pod pomnikiem Naczelnika Państwa w Gdańsku-Wrzeszczu. Przypomnijmy, że pomnik marszałka u zbiegu al. Grunwaldzkiej i ul. Wojska Polskiego stanął w 2006 r. m.in. dzięki wieloletnim staraniom działaczy Stowarzyszenia „Godność”.

Józef Piłsudski urodził się 5 grudnia 1867 r. w Zułowie k. Wilna . Działacz niepodległościowy, dowódca wojskowy, polityk, Naczelnik Państwa polskiego w latach 1918–1922 oraz naczelny wódz Armii Polskiej od 11 listopada 1918 roku. Pierwszy Marszałek Polski od 1920 r., dwukrotny premier Polski w latach 1926–1928 i 1930. Józef Piłsudski w 1885 roku ukończył gimnazjum rosyjskie zdając maturę, a następnie zapisuje się na studia medyczne w Charkowie. Wkrótce zostaje wydalony z uniwersytetu za udział w rozruchach studenckich. Po klęsce rewolucji 1905–1907 w Rosji powołuje do życia „Związek Strzelecki, „Strzelca”, oraz „Drużyny Strzeleckie”.

Po I wojnie światowej organizuje oddziały zbrojne – zalążek przyszłej armii polskiej. Po utworzeniu Legionów Polskich stanął na czele I Brygady Legionów z którą stoczył wiele bitew z Rosjanami. Po odmówieniu złożenia przysięgi przez polskich żołnierzy na wierność Austrii i Niemiec Józef Piłsudski zostaje aresztowany w 1917 roku i osadzony przez Niemców w twierdzy w Magdeburgu. Po klęsce Niemiec Piłsudski wraca w listopadzie 1918 r. do Warszawy

i obejmuje urząd Naczelnika Państwa. W latach 1919 – 1920 przeprowadził zwycięską wojnę z bolszewicka Rosją, kończąc walkę pokojem w Rydze. W 1922 r. po wyborze Gabriela Narutowicza na prezydenta złożył urząd Naczelnika Państwa, a po roku zrezygnował ze wszystkich funkcji wojskowych. Józef Piłsudski zmarł 12 maja 1935 r. Został pochowany na Wawelu, serce zaś zgodnie z jego ostatnią wolą spoczęło w grobie matki na wileńskim cmentarzu na Rossie.

„Dał Polsce wolność, granice, moc i szacunek” – to zdanie wypowiedziane przez prezydenta Ignacego Mościckiego po śmierci marszałka Piłsudskiego najlepiej oddaje dokonania pierwszego Naczelnika Państwa.