Pamięć o pokoleniu Sierpnia ’80

„Idź wyprostowany wśród tych co na kolanach” – przesłanie herbertowskiego Pana Cogito było wspólnym mianownikiem niepokornej i odważnej działalności wielu działaczy „Solidarności” w latach 80. Pięciu przedstawicieli wyjątkowego pokolenia „Sierpnia ‘80”, zostało wyróżnionych podczas uroczystego spotkania członków i sympatyków „S” w gdańskiej Sali BHP 9 maja. Łączy ich wiekowy stan, działalność społeczna i pomijanie przez 25 lat III RP przez kapituły państwowych odznaczeń, chociażby Krzyża Wolności i Solidarności.

nagrodzeni_kombatanci

fot. Paweł Glanert

Nagrodzeni honorowymi dyplomami 9 maja zostali Stanisław Adamczyk (rówieśnik II RP, współzałożyciel NSZZ „Solidarność” Rolników Indywidualnych, Władysław Dobrowolski (kombatant, kapitan Armii Krajowej, współzałożyciel Związku Solidarności Polskich Kombatantów), Bogdan Pietruszka (inicjator i pomysłodawca pomnika Poległych Stoczniowców w Gdańsku), Leon Stobiecki (pierwszy przewodniczący NSZZ „S” w Stoczni Marynarki Wojennej) oraz Roman Wyżlic (wieloletni członek NSZZ „S” w Stoczni Marynarki Wojennej, współzałożyciel Bractwa Oblatów św. Brygidy).

W laudacji na cześć wyróżnionych napisano: „W czasach, kiedy do wołających o godność strzelano, gdy trwających przy Wierze i Kościele prześladowano, a mówiących o prawach stawiano pod sąd, kiedy marzenie o Wolnej i Niepodległej zagrażało sojuszom a działanie dla Niej było zbrodnią… w dobrych zawodach stanąłeś, bieg ukończyłeś, wiarę ustrzegłeś…”.

Spotkanie zorganizowano z inicjatywy Komitetu Pamięci i Ochrony Pomnika Poległych Stoczniowców oraz Związku Stowarzyszeń Osób Represjonowanych w latach 1980–1990 im. ks. Jerzego Popiełuszki, przy wsparciu władz NSZZ „Solidarność”, reprezentowanych przez przewodniczącego Zarządu Regionu Gdańskiego NSZZ „S” Krzysztofa Doślę.

- Trzecia Rzeczypospolita nie potrafiła docenić wysiłku wielu działaczy „Solidarności”, wynagrodzić poniesionych przez nich krzywd – podkreślił sens wyróżniania zapomnianych związkowców szef gdańskiej „S”.

- Po 1989 r. osiągnęliśmy najważniejszy cel „Solidarności”, wolność i niepodległość Polski. Ale 21 postulatów strajkujących w sierpniu 1980 r. wciąż nie zostało zrealizowanych – powiedział prowadzący uroczystość Bogusław Gołąb, prezes Związku Stowarzyszeń Osób Represjonowanych w latach 1980–1990 im. ks. Jerzego Popiełuszki.

Organizatorzy zapowiadają wyróżnienie kolejnych niedocenionych osób zasłużonych w odzyskaniu przez Polskę wolności i niepodległości.