Pamięć o Krzysztofie Zawalskim

Tablica upamiętniająca dr. Krzysztofa Zawalskiego, pomysłodawcę, współtwórcę i pierwszego kierownika Narodowego Centrum Żeglarstwa (NCŻ) w Gdańsku Górkach Zachodnich, a jednocześnie byłego przewodniczącego Komisji Zakładowej NSZZ „Solidarność” na Akademii Wychowania Fizycznego i Sportu w Gdańsku, została odsłonięta 14 listopada na nabrzeżu NCŻ.

Zmarły przedwcześnie 9 marca 2014 r. w wieku 54 lat Krzysztof Zawalski był legendą pomorskiego i polskiego żeglarstwa – żeglarzem, trenerem klasy mistrzowskiej, wykładowcą, menedżerem, autorem kilkudziesięciu publikacji naukowych z zakresu teorii i metodyki żeglarstwa.

Krzysztof_Zawalski

– Odsłonięcie tej tablicy to złożenie hołdu wielkiemu żeglarzowi i wielkiej postaci w historii naszej uczelni. Miejsce upamiętnienia nie jest nieprzypadkowe, bo Narodowe Centrum Żeglarstwa to dzieło Krzysztofa Zawalskiego. Oczywiście do powstania tego ośrodka nie doprowadził sam, ale miał w tym największy udział. Cieszę się, że mogłem blisko znać i współpracować z Krzysztofem Zawalskim. Byliśmy kolegami na jednym roku, jeszcze w czasach, gdy gdański AWF funkcjonował jako Wyższa Szkoła Wychowania Fizycznego. Jako związkowcy jesteśmy dumni, że taka osoba była przewodniczącym naszej organizacji. Zawsze dbał o interes pracowników – wspomina Krzysztofa Zawalskiego jego następca na stanowisku przewodniczącego KZ NSZZ „S” na Akademii Wychowania Fizycznego i Sportu w Gdańsku Marek Fostiak.

ACH

fot. www.awf.gda.pl