Pamięci bohaterów – koncert w sali BHP

„Polska 39/89. Pamięci Bohaterów” – to jeden z najważniejszych artystycznych punktów tegorocznych obchodów grudniowych rocznic, mimo że w tytule projektu nie padają daty 1970 i 1981 r. Koncert rozpocznie się w sobotę 14 grudnia o godz. 18 w Sali BHP w Gdańsku. Wstęp wolny.

Organizowany przez Fundację Tożsamość i Solidarność spektakl to artystyczna wizja najnowszych dziejów naszej ojczyzny opowiedziana poezją, cytatami z oficjalnych dokumentów, muzyką oraz obrazem. Artyści wykorzystują m.in. teksty Jacka Kaczmarskiego, Przemysława Gintrowskiego, Macieja Pietrzyka oraz autorów anonimowych. W spektaklu pojawią się też kompozycje Leszka Możdżera i Maxa Richtera oraz zespołów „Tilt” i „De Press”.Jak widać, może to być okazja zwłaszcza dla młodych osób, aby w ciekawy i muzyczny sposób zapoznać się z najnowszą historią Polski i „Solidarności”.

Koncert tworzony jest przez wrocławską grupę, składającą się z sześciu wokalistów i sześciu aktorów, występujących przy akompaniamencie skrzypiec, pianina, gitary akustycznej oraz instrumentów perkusyjnych.