Pączki w tłusty czwartek. Nie ma podatku!

Dziś tłusty czwartek. Zgodnie z tradycją jemy różne słodkości, ale przede wszystkim pączki. Czy taki poczęstunek w pracy jest opodatkowany? Otóż podatku nie ma. Przepisy się nie zmieniły, ale brak podatku to efekt wyroku Trybunału Konstytucyjnego z 2014 roku. W związku z tym od pączków zafundowanych pracownikom przez szefów firm nie trzeba będzie w tym roku płacić podatku dochodowego.

tlusty_czwartek

Wyrok TK z 8 lipca 2014 r. wskazał, że udział pracownika w spotkaniu integracyjnym nie powoduje u niego powstania przychodu, który podlega opodatkowaniu. Zdaniem Trybunału trudno  poważnie utrzymywać, że przychodem pracownika z umowy o pracę, czy stosunku służbowego jest możliwość okazjonalnego uczestnictwa w obiedzie czy kolacji, a wartość zjedzonych przez niego potraw i wypitych napojów wyznacza podstawę opodatkowania. Z punktu widzenia podatkowego poczęstunek pączkami w tłusty czwartek można traktować analogicznie do poczęstunku związanego z udziałem w spotkaniu integracyjnym.

Tak więc – smacznego. No i bez podatku.

Dodajmy, że tłusty czwartek to w kalendarzu chrześcijańskim ostatni czwartek przed wielkim postem, znany także jako zapusty. Tłusty czwartek rozpoczyna ostatni tydzień karnawału. W Polsce oraz w katolickiej części Niemiec, wedle tradycji, w tym dniu dozwolone jest objadanie się.