Ś.p. Marianna Popiełuszko (1910-2013)

Z wielkim żalem informujemy, że w Szpitalu Miejskim w Białymstoku zmarła Mama błogosławionego ks. Jerzego Popiełuszki. Na budynku KK NSZZ “Solidarność” w Gdańsku flaga Związku została opuszczona do połowy masztu.

Marianna Popiełuszko podczas Pielgrzymki Ludzi Pracy, Częstochowa, wrzesień 2011 r. fot. Paweł Glanert

Marianna Popiełuszko pochodzła z Grodziska, zajmowała się prowadzeniem gospodarstwa rolnego w Okopach. W 1942 zawarła związek małżeński z Władysławem Popiełuszką (1910–2002). Małżonkowie mieli pięcioro dzieci: Teresę, Józefa, Alfonsa (który w trakcie studiów zmienił imię na Jerzy), Jadwigę i Stanisława. Na początku lat 80. brała udział w odprawianych przez jej syna mszach za ojczyznę. Po zabójstwie Jerzego Popiełuszki uczestniczyła w różnych spotkaniach religijnych i rocznicowych, w tym w spotkaniach z działaczami „Solidarności” i pielgrzymkach na Jasną Górę.

W 2006 prezydent Lech Kaczyński, za wybitne zasługi w działalności na rzecz przemian demokratycznych w Polsce, za osiągnięcia w pracy zawodowej i społecznej, odznaczył ją Krzyżem Komandorskim z Gwiazdą Orderu Odrodzenia Polski. W 2013 została honorową obywatelką województwa kujawsko-pomorskiego.

W związku ze śmiercią Marianny Popiełuszko, mamy bł ks. Jerzego Popiełuszki, kapelana i patrona NSZZ „Solidarność”, przewodniczący KK NSZZ „Solidarność” ogłosił od dnia dzisiejszego do pogrzebu włącznie, żałobę w całym Związku. Jednocześnie zwrócił się z apelem do wszystkich struktur o wywieszenie flag związkowych.

Pogrzeb Mamy ks. Jerzego, Marianny Popiełuszko odbędzie się w sobotę 23 listopada o godz. 11 w kościele w Suchowoli.

Zdjęcia Jacek Rybicki i Paweł Glanert