Minister przedsiębiorczości: Otwieramy się na pracowników z zagranicy, bo tego chcą przedsiębiorcy

Jadwiga Emilewicz, minister przedsiębiorczości i technologii w rozmowie z „Rzeczpospolitą” stwierdziła, że Polska jest gotowa otworzyć granice dla pracowników spoza naszego kraju. Wiąże się to z narastającym problemem braku rąk do pracy.

Wiąże się to z postulatami pracodawców, którzy dopominają się o wydawanie obcokrajowcom dłuższych pozwoleń na pracę. Zależy jej jednak na inwestowaniu w rodzimych przedsiębiorców. Chce, aby prowadzenie działalności gospodarczej było „stabilne i pewne”.

– Dużą wagę przykładamy do realnego wejścia w życie nowych przepisów. Stosowanie wielu z nich zależy bowiem finalnie od urzędnika skarbowego czy gminnego – powiedziała minister Emilewicz. Dodała też: – odwiedzamy mniejsze miasta i spotykamy się nie tylko z przedsiębiorcami, ale i z urzędnikami, tłumacząc, co ustawodawca miał na myśli, np. kiedy pisał o rozstrzyganiu na korzyści przedsiębiorcy czy o tym, że brak odpowiedzi do 30 dni oznacza zgodę.

– Zakończyliśmy pierwszy etap wyjazdów, na jesieni kolejna tura. Mam nadzieję, że skutki wprowadzonych przez nas zmiana zobaczymy już niedługo. W przyszłym roku odbędzie się pierwszy przegląd obowiązywania Konstytucji Biznesu, który będziemy przeprowadzać co roku – stwierdziła minister.

za PAP