Oświatowa „S”: oczekujemy od władz dialogu i debaty o polskiej oświacie

Sprzeciw wobec prywatyzacji obowiązku szkolnego, pozostawienie rodzicom decyzji o posyłaniu ich sześcioletnich dzieci do I klasy szkoły podstawowej, apel o opiekę przedszkolną finansowaną ze środków publicznych i samorządowych oraz szykujące się zwolnienia ponad dwustu nauczycieli na Pomorzu – to główne tematy wtorkowej, ostatniej przed wakacjami, rady Sekcji Oświaty i Wychowania NSZZ „S” Regionu Gdańskiego.

Zdjęcia: Olga Zielińska

Związkowcy z oświatowej „Solidarności” zajęli się też kwestią przygotowania i sfinansowania podręcznika dla klas pierwszych.

- Nasz niepokój budzi wyjątkowe tempo przygotowania podręcznika. Ta błyskawiczna ścieżka jego opracowania ma wzmóc walor propagandowy, w sytuacji, gdy głosami koalicji rządzącej odrzucono obywatelski projekt inicjatywy referendalnej na temat obowiązku szkolnego dla sześciolatków – mówi Wojciech Książek, przewodniczący Rady SOiW NSZZ „S” i dodaje, że blisko 250 nauczycieli mianowanych zagrożonych jest zwolnieniami.

Rada oświatowej „Solidarności” przyjęła też stanowisko na Walne Zebranie Delegatów Regionu Gdańskiego NSZZ „S” w sprawie sytuacji w oświacie. Związkowcy przestrzegają przed degradacją zwodu nauczyciela oraz pogorszeniem trudnych warunków pracy. Zwracają też uwagę na regres funkcji wychowawczo-opiekuńczych szkoły.

- Domagamy się zaprzestania likwidacji szkół i zwolnień nauczycieli, zagwarantowania realizacji zadań wychowawczo-patriotycznych szkół m.in. przez właściwe nauczanie historii oraz kanon lektur, zagwarantowania dostępu wszystkim dzieciom do bezpłatnej edukacji przedszkolnej, zapewnienia rozwoju szkolnictwa zawodowego – czytamy  w projekcie stanowiska na WZD NSZZ „S” Regionu Gdańskiego.

Prezydium Rady Sekcji przekazało członkom Związku podziękowania za wysiłek w trudnym i pełnym niepewności roku oraz życzenia „zaczerpnięcia głębokiego oddechu wakacyjnego”.

ASG