Ostatnia droga arcybiskupa Gocłowskiego

W Bazylice Archikatedralnej w Gdańsku Oliwie zakończyły się uroczystości pogrzebowe arcybiskupa Tadeusza Gocłowskiego. Biskup senior diecezji gdańskiej, jej ordynariusz w latach 1984–2008, spoczął w krypcie biskupów gdańskich.

Zdjęcia: Paweł Glanert, Wojciech Milewski

Mszę świętą koncelebrowało kilkudziesięciu kapłanów, w tym nuncjusz apostolski w Polsce abp Celestino Migliore, który odczytał list od papieża Franciszka. Eucharystię sprawowali także m.in. prymas Polski abp Wojciech Polak, prymas senior abp Józef Kowalczyk oraz metropolita gdański abp Sławoj Leszek Głódź. Kazanie wygłosił prymas senior abp Henryk Muszyński.

– Odszedł niestrudzony duszpasterz, szczególnie ludzi pracy i morza, wielki społecznik. Odszedł wielki patriota w rozumieniu św. Jana Pawła II, orędownik, pasterz i strażnik „Solidarności” – mówił abp Muszyński.

Wśród uczestników uroczystości znaleźli się m.in. były prezydent Lech Wałęsa, wicemarszałek Senatu Bogdan Borusewicz, prezes PiS Jarosław Kaczyński, wojewoda gdański Dariusz Drelich. W imieniu prezydenta RP Andrzeja Duda list z kondolencjami odczytała szefowa kancelarii prezydenta Małgorzata Sadurska.

Nie zabrakło przedstawicieli NSZZ „Solidarność”, m.in. obecnego i byłych przewodniczących Komisji Krajowej Piotra Dudy, Janusza Śniadka i Mariana Krzaklewskiego oraz przewodniczącego Zarządu Regionu Gdańskiego Krzysztofa Dośli.

Arcybiskup Tadeusz Gocłowski był kawalerem Orderu Orła Białego, Honorowym Członkiem NSZZ „Solidarność” (tytuł przyznał mu Krajowy Zjazd Delegatów NSZZ „S”), wieloletni duszpasterzem ludzi pracy.

Czytaj więcej o abp. Tadeuszu Gocłowskim