„Ośmiu Wspaniałych” już po raz dwudziesty

osmiu-wspanialych_logo

Ośmiu wyjątkowych młodych ludzi zostanie 15 maja 2019 roku uhonorowanych specjalną nagrodą w konkursie „Ośmiu wspaniałych”. Będzie to już dwudziesta edycja konkursu, którego celem jest promowanie wśród młodych ludzi pozytywnych, prospołecznych postaw i działań na rzecz najbliższego otoczenia: grupy rówieśniczej, sąsiadów, osiedla, szkoły klasy.

15 maja 2019 r. o godzinie 13.00 w siedzibie Rady Miasta Gdańska, ul. Wały Jagiellońskie 1 odbędzie się Gala – wręczenie nagród laureatom XX Jubileuszowej Gdańskiej Edycji Konkursu „Ośmiu Wspaniałych” pod patronatem p. Prezydent Miasta Gdańska.

Konkurs po raz pierwszy został przeprowadzony w 2000 r. Jego inicjatorką i organizatorką przez 14 lat była Ewa Sikorska-Trela.

W skład Komitetu Honorowego wchodzą również ks. arcybiskup Sławoj Leszek Głódź, przewodniczący Rady Miasta Gdańsk, rektor UG. Współorganizatorem gdańskiej części konkursu jest Komisja Międzyzakładowa Pracowników Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność”.

Ideą konkursu jest propagowanie wśród młodzieży postaw prospołecznych i szlachetnej działalności na rzecz potrzebujących.

Podczas Jubileuszowej Gali będą też wręczane podziękowania nauczycielom, dzięki którym uczniowie są zgłaszani do tego Konkursu.

Lista Laureatów XX edycji konkursu 8 Wspaniałych – 2019 r.

1. Wiktoria Grabowska – Szkoła Podstawowa nr 56 w Gdańsku
  2. Jakub Iwaszkiewicz – Szkoła Podstawowa nr 1 w Gdańsku
  3. Julia Piejko – Szkoła Podstawowa nr 1 w Gdańsku
  4. Wiktoria Rompczyk – Szkoła Podstawowa nr 38 w Gdańsku