Orszaki Trzech Króli przeszły ulicami naszych miast

Tłumy wyległy na ulice polskich miast i miasteczek by przejść w Orszaku Trzech Króli. Na Pomorzu barwne korowody upamiętniające Objawienie Pańskie przeszły od Gdańska po Dziemiany. Słoneczna pogoda i wyjątkowa na zimową porę roku dodatnia temperatura sprzyjała uroczystościom.

Orszak Trzech Króli w Gdańsku. Fot. Paweł Glanert

Orszak Trzech Króli jest bezpośrednim nawiązaniem do tradycji – od stuleci przybycie Trzech Króli i złożenie drogocennych darów małemu Jezusowi odgrywane było w jasełkach. Jednocześnie przenosi wydarzenia sprzed tysięcy lat we współczesność. W polskiej tradycji jest pisanie na drzwiach mieszkań C+M+B i roku (lub K+M+B). To skrót od pierwszych liter imion mędrców – Casper Melchior Baltasar, ale też sentencja „Christus Mansionem Benedictat” („Chrystus błogosławi temu domowi”).

Uroczystości w Gdańsku rozpoczęły się modlitwą Anioł Pański przy Kaplicy Królewskiej w samo południe. Zainteresowanie było wielkie. Nic dziwnego, że wnet zabrakło dla uczestników królewskich, symbolicznych koron.   Przy Ratuszu Głównego Miasta miało miejsce przedstawienie walki Dobra ze Złem. Przed Zieloną Bramą trzej Mędrcy i gdańszczanie złożyli pokłon Świętej Rodzinie.

Podobne pochody w dzień Trzech Króli odbyły się w 186 miejscowościach.

Przypomnijmy, że w powojennej Polsce dzień ten było dniem wolnym od pracy do 1961 roku. We wrześniu 2010 roku rozpoczęto prace legislacyjne nad ponownym przywróceniem dnia wolnego w Święto Objawienia Pańskiego. 6 stycznia 2011 był pierwszym od 1960 roku dniem Objawienia Pańskiego, wolnym od pracy. Święto jest również dniem wolnym od pracy m.in. w landach niemieckich w Badenii-Wirtembergii, Bawarii i Saksonii-Anhalt oraz w Austrii, Chorwacji, Finlandii, Grecji, Hiszpanii, Słowacji, Szwajcarii, Szwecji i Włoszech.

ASG