Orszaki Trzech Króli na Pomorzu

Już po raz czwarty w poniedziałek 6 stycznia 2013 r., mieszkańcy Gdańska wspólnie będą obchodzili Święto Trzech Króli. Ulicami Starego Miasta (od Kaplicy Królewskiej do Zielonej Bramy) przejdzie Orszak Trzech Króli. Patronat nad wydarzeniem objął m.in. metropolita gdański abp Sławoj Leszek Głódź. Organizatorami orszaku są stowarzyszenia SUM i SKWER.

Gdański Orszak Trzech Króli rozpocznie się o godz. 12 modlitwą Anioł Pański przy Kaplicy Królewskiej (ul. Św. Ducha). Następnie przejdzie ulicami Kozią, Piwną, Tkacką, Długą i Długim Targiem do Zielonej Bramy, gdzie zakończy się koncertem kolęd. W trakcie przemarszu zostaną odegrane sceny, m.in. walki aniołów z diabłami.

Orszaki Trzech Króli przejdą 6 stycznia ulicami 180 miast, na Pomorzu m.in. w Chojnicach, Człuchowie, Gdyni, Tczewie, Wejherowie i Żukowie.

Zobacz szczegóły Orszaku Trzech Króli w Gdańsku

Zobacz listę miast, w którym przejdą orszaki

James Tissot, Podróż Magów (Wikimedia Commons)

Święto Objawienia Pańskiego, zwane potocznie Świętem Trzech Króli, zamyka cykl świąteczny Bożego Narodzenia. Przypomina nam wydarzenia opisane w Ewangelii wg św. Mateusza, kiedy Mędrcy ze Wschodu przybyli z daleka do Betlejem, by pokłonić się Dzieciątku Jezus. W średniowieczu nadano im imiona Kacper, Melchior i Baltazar.

Orszak Trzech Króli jest bezpośrednim nawiązaniem do tradycji – od stuleci przybycie Trzech Króli i złożenie drogocennych darów małemu Jezusowi odgrywane było w jasełkach oraz widowiskach herodowych. Jednocześnie przenosi wydarzenia sprzed tysięcy lat we współczesność – po to, by ta najważniejsza historia w dziejach świata mogła być opowiadana wciąż na nowo.