Orędzie prezydenta Andrzeja Dudy: Obniżenie wieku emerytalnego, ważna dla nas wszystkich sprawa

Pytania o obniżenie wieku emerytalnego, prywatyzację Lasów Państwowych oraz posyłanie sześciolatków do szkół chce zadać Polakom prezydent Andrzej Duda, podczas wyborów parlamentarnych 25 października. Istnieje jednak realna obawa, że nie zgodzi się na to Senat, w którym PO ma większość.

– Wierzę, że to naród jest najwyższym suwerenem, a głos społeczeństwa, głos Polaków, musi być wysłuchany – mówił we wczorajszym (20 sierpnia) orędziu prezydent Andrzej Duda.

Prezydent dodał, że we wtorek spotkał się z sygnatariuszami wniosku o dopisanie dodatkowych pytań w referendum zarządzonym na 6 września. Przypomnijmy, że wtedy doszło w Pałacu Prezydenckim do spotkania prezydenta Andrzeja Dudy i przewodniczącego KK NSZZ „Solidarność” Piotra Dudy.

Piotr Duda, występujący jako pełnomocnik wniosku obywatelskiego ws. wieku emerytalnego mówił po spotkaniu:

– Jako „Solidarność” zaproponowaliśmy innym termin referendum. Jeśli z powodów prawnych nie mogłoby dojść do dodania dodatkowych pytań 6 września, to mogłyby zostać zadane przy okazji wyborów parlamentarnych 25 października. Decyzja oczywiście należy do pana prezydenta, który ma rozmawiać ze swoimi ekspertami i podejmie tę kwestię. To jest nowe otwarcie.

„Solidarność” na początku lipca razem z PiS złożyła wniosek do prezydenta Komorowskiego o rozszerzenie wrześniowego referendum o pytania dotyczące wieku emerytalnego, prywatyzacji Lasów Państwowych oraz obowiązku szkolnego sześciolatków. W sierpniu Piotr Duda zaapelował o to samo do prezydenta Andrzeja Dudy, który już jako prezydent elekt zapowiedział, że po zaprzysiężeniu zamierza złożyć projekt ustawy dotyczący wieku emerytalnego.

Na temat podwyższenia wieku emerytalnego prezydent Andrzej Duda powiedział w orędziu:

– Podwyższenie wieku emerytalnego do 67 roku doprowadziło do zmian w życiu wszystkich pracujących obywateli i ich rodzin, ale także przyszłych pokoleń. Wzbudziło wiele wątpliwości co do zasadności wprowadzanej regulacji – powiedział prezydent. Podkreślił, że zasady nabywania uprawnień emerytalnych to jedna z kluczowych kwestii społecznych, dlatego trzeba dać obywatelom możliwość wypowiedzenia się w tej „ważnej dla nas wszystkich sprawie”.