Ordynariat polowy WP ma 24 lata

21 stycznia 1991 r. Jan Paweł II wydał dekret przywracający w Polsce ordynariat polowy i ogłosił bullę nominującą na biskupa polowego WP ks. prałata Sławoja Leszka Głódzia. Święcenia biskupie ks. Głódź przyjął 23 lutego 1991 roku na Jasnej Górze. Dzień później odbył z ceremoniałem wojskowym ingres do katedry polowej WP. Diecezją polową ks. bp Głódź kierował w latach 1991-2004.

Ks. abp Sławoj Leszek Głódź urodził się 13 sierpnia 1945 r. w Bobrówce (nieopodal Suchowali na Podlasiu). W latach 1965-67 obecny metropolita gdański jako kleryk odbył dwuletnią zasadniczą służbę wojskową w 32. Budziszyńskim Pułku Zmechanizowanym w Kołobrzegu i w Mazurskiej Brygadzie Saperów w Podjuchach koło Szczecina. W 1981 r. ks. Głódź był kapelanem NSZZ „Solidarność” Regionu Białystok.

Nominację na arcybiskupa metropolitę gdańskiego ks. bp Sławoj Leszek Głódź otrzymał 17 kwietnia 2008 r. z rąk papieża Benedykta XVI. Redakcja „Tygodnika Solidarność” przyznała metropolicie gdańskiemu tytuł Człowieka Roku 2009.

ASG