Order dla pani premier od „S” Biedronki

W Warszawie trwa manifestacja zorganizowana przez Region Śląsko-Dąbrowski NSZZ „Solidarność”, w której – obok górników – protestują reprezentanci innych branż, między innymi handlu. I właśnie związkowcy z Biedronki przekazali dla premier Ewy Kopacz specjalny order.

Zdjęcia: Robert Jacyno

– Odznaczenie zostało przyznane w imieniu tych pracowników Biedronki, którzy nie otrzymali wynagrodzenia za godziny nadliczbowe w latach 1995–2005 i tych, którzy ciężko pracują, często kosztem swojego zdrowia fizycznego i psychicznego, aby Ewa Kopacz mogła cieszyć się świeżymi warzywami i owocami – mówi jeden z przedstawicieli zarządu NSZZ „Solidarność” w Biedronce. Order zawisł na symbolicznej wierzbie z gruszkami, która została ustawiona przez manifestantów przed Urzędem Rady Ministrów.

Jest to order za order – mówią związkowcy z Biedronki. Jakiś czas temu przedstawiciel Ministerstwa Spraw Zagranicznych wręczył Pedro Pereirze da Silvie, dyrektorowi operacyjnemu Grupy Jeronimo Martins i szefowi Biedronki Krzyż Kawalerski Orderu Zasługi RP. Szef Biedronki został odznaczony: za „wkład w rozwój gospodarczy Polski, tworzenie miejsc pracy, zaangażowanie firmy w działalność społeczną i charytatywną oraz znaczący wkład w rozwój stosunków handlowych między Polską a Portugalią”. Wobec protestów, szczególnie ze strony pracowników i przedsiębiorstw czujących się pokrzywdzonymi przez portugalską firmę wręczenie odbyło się potajemnie.