Opłatkowe spotkanie związkowców z Komisji Krajowej i ZRG NSZZ „Solidarność”: Wolność trzeba dobrze zagospodarować

–  Ludzie „Solidarności”, stoczniowcy, górnicy, solidarnościową ideę społeczną, zdefiniowaną przez świętego Jana Pawła II, wprowadzili w życie. Ona wyprowadziła nas z domu niewoli ku wolności. Wolność należy dobrze zagospodarować – zaapelował ks. biskup Wiesław Szlachetka, podczas związkowego opłatkowego spotkania.

wig2017-2

By oddać hołd tym, którzy upomnieli się o prawdę i chleb najpierw związkowcy udali się pod pomnik Poległych Stoczniowców. Był to drugi, uroczysty, dzień obrad Komisji Krajowej NSZZ „Solidarność”.

W Sali BHP spotkali się związkowcy z NSZZ „S” by w nadchodzące Boże Narodzenie i na Nowy Rok życzyć sobie i Ojczyźnie pomyślności, solidarności, rozwiązania pracowniczych problemów.

– Abyśmy byli dla siebie dobrzy. Tam, gdzie myślą przenosimy się – do Betlejem, Bóg stał się człowiekiem. Co jest dla nas ważne w tym wydarzeniu? W betlejemskim wydarzeniu jest lekcja o Bożej Solidarności, o tym, który idee wcielił w życie, stając się człowiekiem, dzieląc nasz los, nasze dole i niedole. Zatem Bóg stał się człowiekiem i okazał solidarność by nas wyzwolić od tego co boli, co jest dramatem życia. Wprowadził nas ku wolności życia w blasku już wielkanocnego poranka. To Bóg jest założycielem idei solidarności. Stoczniowcy, górnicy i wielu innych, przenieśli te idee do życia społecznego. Idea solidarności, ujęta w „jeden drugiego brzemiona noście” i w zawołaniu „Nie ma wolności bez Solidarności” wyprowadziła nas z domu niewoli. Należy dobrze ją zagospodarować, aby nie stała się ciężarem, byśmy byli ludźmi dobrej woli – mówił ks. biskup Wiesław Szlachetka.

Życzyliśmy więc sobie m.in. „Jak najwięcej Solidarności w Solidarności” i wspólnych sukcesów.

– To był dobry, choć trudny rok. Życzę abyśmy mieli więcej czasu dla najbliższych w chwilach wytchnienia. Szczęść Boże Polsce! Szczęść Boże „Solidarności”! – powiedział Krzysztof Dośla, przewodniczący Zarządu Regionu Gdańskiego NSZZ „Solidarność” i zaapelował, aby nie zapominać o tych, którzy potrzebują wsparcia i o tych, którzy w zeszłym roku łamali się z nami opłatkiem, a dzisiaj ich już z nami nie ma.

Lider Związku Piotr Duda przypomniał o tradycji spotkań opłatkowych i o tym, że w zeszłym roku w grudniu cieszyliśmy się z wypracowanego prezentu, gdy 19 grudnia ub.r. prezydent RP podpisał ustawę o przywróceniu wieku emerytalnego, a teraz cieszymy się, choć nie tak do końca, ze stopniowego ograniczania handlu w niedzielę. Wiele jeszcze przed nami.

– To sukces „Solidarności”, ograniczenie handlu w niedzielę – powiedział i podziękował wszystkim, ludzi dobrej woli, którzy wspierali „Solidarność”.

– Szczególnie dziękuję Kościołowi, Episkopatowi Polski, który w walce o wolne niedziele nas wspierał – dodał Piotr Duda, mówiąc, że „Solidarność” jest konsekwentna, wyrazista i jednoznaczna.

– A w nowym roku wracamy do pracy pod naszym hasłem „I tak wygramy” – spuentował Duda.

tekst i zdjęcia: ASG