Opłatek z wesołym i smutnym akcentem

14 grudnia br. przedstawiciele organizacji zakładowych i międzyzakładowych NSZZ „Solidarność” z Oddziału Starogard Gdański zebrali się na tradycyjnym spotkaniu opłatkowym w restauracji Bachus.

Gośćmi uroczystości byli Prezydent Miasta Starogard Gdański Pan Janusz Stankowiak, Kapelan starogardzkiej Solidarności Proboszcz parafii pw. św. Wojciecha ks. Janusz Lipski oraz Przewodniczący Zarządu Regionu Gdańskiego NSZZ „Solidarność” Krzysztof Dośla.

Pan Prezydent Miasta w prezencie wraz z życzeniami świąteczno-noworocznymi dla członków naszego związku przekazał na ręce Zdzisława Czapskiego, przewodniczącego Rady Oddziału, kwiat zwany gwiazdą betlejemską. Ks. Janusz Lipski udzielający starogardzkiej „Solidarności” duchowego wsparcia złożył zebranym życzenia, przywołując elementy nauczania papieża Franciszka. Przypomniał też, że w starogardzkim Szpitalu dla Nerwowo i Psychicznie Chorych znalazły się symbole Światowych Dni Młodzieży – Krzyż i Ikona Matki Bożej Salus Populi Romani, które zobowiązują do wierności w życiu. Przewodniczący Regionu Gdańskiego Krzysztof Dośla życzył, żeby nowy rok był jeszcze bardziej zaangażowany w służbę innym – i podzielił się z członkami „Solidarności” dwiema nowinami – smutną, o śmierci i pogrzebie Roberta Peplińskiego, rzeźbiarza, współtwórcy Pomnika Poległych Stoczniowców (zmarł 9 grudnia br.) i radosną, o posiedzeniu inauguracyjnym Wojewódzkiej Rady Dialogu Społecznego.

- Dzisiaj dialog rusza na nowo! – podkreślił przewodniczący Zarządu Regionu.

Zanim zebrani podzielili się opłatkiem, kierownik Oddziału Zdzisław Czapski poprosił o minutę ciszy dla uczczenia pamięci Roberta Peplińskiego.

Szacowni goście, jak i członkowie związku, życzyli sobie i swoim rodzinom w Roku 2016 dużo zdrowia, pokoju, ciepła rodzinnego, błogosławieństwa Bożego, a na polu życie społeczno-zawodowego jeszcze lepszego dialogu partnerskiego, w szczególności ze swoimi pracodawcami.

oplatek_starogard