Opłatek u stoczniowców

Na corocznym spotkaniu opłatkowym członków Komisji Międzyzakładowej NSZZ „Solidarność” Stoczni Gdańskiej, które odbyło się 9 stycznia 2015 w historycznej Sali BHP, oprócz związkowców obecni byli przedstawiciele pracodawców firm, które skupia organizacja związkowa, a także reprezentanci władz krajowych  i regionalnych Związku.

Zdjęcia: Paweł Glanert

Uroczystemu spotkaniu przewodniczył szef  stoczniowej „Solidarności” Roman Gałęzewski, a modlitwę poprowadził proboszcz parafii pw. św. Brygidy ksiądz kanonik Ludwik Kowalski.

Jako pierwszy spośród zaproszonych gości głos zabrał  przewodniczący Komisji Krajowej Piotr Duda, który oprócz złożenia życzeń na Nowy Rok, wspomniał o dramatycznej walce górników, która toczy się obecnie na południu Polski. Opieki Opatrzności Bożej oraz wzajemnej miłości i siły w pokonywaniu trudności życzył stoczniowcom nowy prezes Stoczni Jarosław Łasiński.

Przewodniczący Regionu Gdańskiego Krzysztof Dośla podziękował stoczniowym związkowcom za ich działalność, zarówno tę która doprowadziła do odzyskania przez Polskę niepodległości, jak dzisiejszą, równie trudną, gdy muszą walczyć o miejsca pracy. Szef Gdańskiej „S” wyraził nadzieję, że stoczniowe dźwigi nie będą tylko historyczną pamiątką, ale w Stoczni Gdańsk będą budowane statki.

Część oficjalną świątecznego spotkania w Sali BHP zakończyło wręczenie pamiątkowych dyplomów osobom, które szczególnie wyróżniły się w pracy związkowej. Potem już było wspólne śpiewanie kolęd, dzielenie się opłatkiem.