Opłatek u portowców

– Dziękuję wam za rok trudnej pracy. Za to, że na co dzień realizujecie podstawowe zadanie naszego Związku, jakim jest niesienie pomocy drugiemu człowiekowi. W ostatnim czasie udało się, mimo różnych  trudności, rozwiązać kilka problemów dotyczących pracowników Portu Gdańskiego – mówił Krzysztof Dośla, przewodniczący Regionu Gdańskiego, gość wigilijnego spotkania Międzyzakładowej Komisji Koordynacyjnej NSZZ „Solidarność” Portu Gdańskiego.

Zdjęcia: Małgorzata Kuźma

18 grudnia w sali konferencyjnej Zarządu Morskiego Portu Gdańskiego zgromadzili się członkowie MKK, Komisji Rewizyjnej i przedstawiciele związkowych seniorów, jak również zaproszeni goście, wśród których oprócz szefa gdańskiej „Solidarności” obecni byli: Andrzej Kościk przewodniczący Krajowej Sekcji Morskiej Marynarzy i Rybaków NSZZ „S”, który przez 17 lat pełnił funkcję inspektora ITF (The International Transport Workers’ Federation) oraz Grzegorz Daleki nowy inspektor ITF. Obecność przedstawiciela marynarskiej „Solidarności” nie była przypadkowa, bo to właśnie dzięki ścisłej współpracy między portowcami i marynarzami udało się wywalczyć wiele pozytywnych rozwiązań dla obu grup pracowników.

Pierwszą część spotkania zakończyła wspólna modlitwa pod przewodnictwem ojców Franciszkanów: o. Gabriela i o. Jonasza oraz tradycyjne dzielenie się opłatkiem i składanie życzeń. Gospodarzem spotkania był Edward Fortuna, przewodniczący MKK NSZZ „Solidarność” w Porcie Gdańskim.