Opery nie darujemy. Pikieta!

Solidarność z artystami i pracownikami technicznymi Opery Bałtyckiej zobowiązuje nas do wsparcia ich słusznych postulatów godnego traktowania i szanowania praw pracowniczych. Dlatego też w czwartek 14 grudnia br. od godz. 10 do 12 pod Urzędem Marszałkowskim stawimy się by poprzeć pracowników tej ważnej dla Pomorza instytucji kultury.

Będziemy bronić artystów, naszych koleżanek i kolegów, bezprawnie zwolnionych z pracy, po tym jak upomnieli się o prawa pracownicze.

Uchwałę w tej sprawie przyjęli członkowie ZRG 4 grudnia 2017 r. Nie ma bowiem miejsca na jakikolwiek dyktat wbrew zaleceniom inspekcji pracy, woli załogi i wbrew rozsądkowi. Protest artystów i pracowników technicznych w operze ma związek z potwierdzonymi przez PIP przykładami łamania praw pracowniczych, zwolnieniem związkowców Anny Sawickiej i Krzysztofa Rzeszutka, zapowiadanymi dalszymi zwolnieniami i brakiem planu ratowania opery. Głosy poparcia dla pracowników Opery płyną też od filharmoników gdańskich i sopockich.

Przypomnijmy, że minister kultury Piotr Gliński zwrócił się do pomorskiego marszałka Mieczysława Struka o podjęcie kroków naprawczych w operze.

ASG