Żonglowanie dniem wolnym

Święto Objawienia Pańskiego, czyli Trzech Króli na zwycięski wniosek „Solidarności” jest rzeczywistym dniem wolnym od pracy. Po wyroku Trybunału Konstytucyjnego z 2 października 2012 r. pracodawcy mają obowiązek dać pracownikom wolne w sytuacji, gdy w  dniu wolnym, wynikającym z pięciodniowego tygodnia pracy (najczęściej sobota), wypadnie święto państwowe. Trwa dyskusja w jakim terminie należy oddawać taki dzień wolny i czy pracownikowi zawsze należy się on w całości?

Jak zauważa „Dziennik. Gazeta Prawna” potocznie uważa się, że jest obowiązek oddania dnia wolnego za święto. Święto wypadające w dzień wolny obniża czas pracy o 8 godzin  (art. 130 par. 2 Kodeksu pracy). W przypadku pracowników zatrudnionych na niepełny etat liczba ta jest proporcjonalnie mniejsza. Czas pracy rozlicza się w tzw. okresach rozliczeniowych, które najczęściej wynoszą 4 miesiące. Jednak jeśli w okresie rozliczeniowym wystąpi święto przypadające w inny dzień niż niedziela, to pracownik zatrudniony na pełny etat ma w tym okresie rozliczeniowym do przepracowania o 8 godzin mniej. Jeżeli pracuje 8 godzin dziennie, a harmonogram jest ustalony tak, że święto przypada w dniu pracy – pracownik     nie przychodzi do zakładu pracy. Jeśli jednak według harmonogramu święto przypada na dzień wolny pracownika, np. w sobotę, to o te 8 godzin pracy należy skrócić czas pracy w innym terminie.

- Najprostszym sposobem jest udzielenie pracownikowi wolnego w innym dniu, w którym normalnie pracowałby 8 godzin. Co ważne należy go udzielić w tym samym okresie rozliczeniowym, w którym wypadło święto, przy czym można to zrobić zarówno przed, jak i po dacie święta – zauważa „DGP”.

ASG