Olimpiada Solidarności – pomorski finał wojewódzki już 15 marca

We wtorek 15 marca w 16 miastach w Polsce odbędą się wojewódzkie finały konkursu „Olimpiada Solidarności. Dwie dekady historii”. Finał pomorski rozpocznie się w Gdańsku o godz. 9 w siedzibie Pedagogicznej Biblioteki Wojewódzkiej i Centrum Edukacji Nauczycieli przy al.  Hallera 14 w Gdańsku Wrzeszczu. Na tym etapie uczniowie będą rozwiązywać test dotyczący polskiej historii w latach 1970–1990. Trzech najlepszych uczniów z każdego województwa utworzy zespoły regionalne, które będą rywalizować w ogólnopolskim finale 15 i 16 czerwca br. w Krakowie.

Olimpiada adresowana jest do uczniów klas drugich szkół ponadgimnazjalnych (w przypadku techników klas trzecich) i ma na celu upowszechnianie i popularyzowanie wiedzy o najnowszej historii Polski, przybliżenie polskiego dziedzictwa historycznego i dorobku kulturowego.

Pomysłodawcą i organizatorem inicjatywy jest Fundacja Centrum Solidarności. Patronat na konkursem objęło Ministerstwo Edukacji Narodowej oraz Ministerstwo Nauki i Szkolnictwa Wyższego. Wśród partnerów konkursu są m.in. Instytut Pamięci Narodowej i NSZZ „Solidarność”.

Na etapie szkolnym w Olimpiadzie Solidarności wzięło udział około trzech tysięcy uczniów z pięciuset szkół. Na Pomorzu w akcję włączyły się 32 placówki. Regionalnym koordynatorem konkursu jest Maria Golly-Nowak.

ACH